IMG_0460

Na Županijskom sudu u Zagrebu 6. svibnja 2018. godine održana je završnica šestog po redu studentskog natjecanja za mlade pravnike – Moot Court Croatia.

Natjecanje, koje se održalo u organizaciji eSTUDENTa, sastojalo se od dva dijela: pisanja podnesaka i usmenih ročišta. Do usmenog dijela natjecanja, uz potporu svojih mentora, stiglo je 16 ekipa koje su bile najuspješnije u pisanju podnesaka.

Pobjedu je odnijela ekipa 789 koju su činili studenti Pravnog fakulteta u Zagrebu: Martina Hrgović, Janko Havaš, Domagoj Dananić i Ivona Vlahović, koja je ujedno i dobitnica nagrade za najboljeg govornika ovogodišnjeg natjecanja. Ovom timu također je pripala nagrada i za najbolji pisani podnesak.

IMG_0496

Svečano otvorenje usmenoga dijela natjecanja održano je 5. svibnja 2018. u Hrvatskoj odvjetničkoj komori. Natjecatelji su kroz ždrijeb saznali suparnike s kojima će se,  u rješavanju hipotetskog pravnog slučaja iz područja kaznenog procesnog prava, natjecati na ročištima. Usmena ročišta održala su se 6. i 7. svibnja 2018. godine.

Prvog dana usmenih ročišta u prostorijama Općinskoga kaznenoga suda u Zagrebu svaka od ekipa sudjelovala je u dvije uloge: jednom u ulozi tužitelja, a drugi put u ulozi tuženika. Četiri tima s najboljim rezultatima prošla su u poluzavršnicu, a dva najbolja tima prošla su u završnicu natjecanja. Na usmenim ročištima studenti su pred sudačkim tijelom pokazali rezultate svog truda koji su uložili u dugotrajnim pripremama za ovo natjecanje, a uspjeh je najviše ovisio o umijeću pravne argumentacije, logičkog zaključivanja i retoričkih sposobnosti.

Ivona Vlahović, članica pobjedničke ekipe i dobitnica nagrade za najboljeg govornika otkrila je kako je za natjecanje saznala preko starijih kolega koji su je svojim pozitivnim iskustvima potaknuli i da se sama prijavi. Ivana smatra da joj je natjecanje poslužilo kao svojevrsno ponavljanje prethodno savladanog gradiva, a o vlastitom viđenju cijelog natjecanja istaknula je:

“Osim neformalnog dijela gdje smo se stvarno povezali kao ekipa, jako puno smo naučili materije što se tiče predmetnog slučaja ove godine. Općenito, svakome bih preporučila MCC i mislim da je veoma dobro iskustvo.”

Prof. dr. sc. Elizabeta Ivičević Karas, predstavnica Katedre za kazneno procesno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu i jedna od autorica hipotetskog slučaja, jako je zadovoljna načinom na koji su studenti pristupili rješavanju postavljenog slučaja i nada se da će i u budućnosti rasti interes za ovo natjecanje:

“Mislim da je Moot Court Croatia jedan specifičan način učenja kroz istraživanje koji zahtijeva puno motivacije i truda, ali je sjajan jer studenti jačaju svoje vještine pravne argumentacije i retoričke vještine što je izuzetno bitno za buduće mlade pravnike”.

Fran Papec, predstavnik tima 104 s osječkog Pravnog fakulteta, nakon finala u kojem im je pobjeda izmaknula, istaknuo je kako je zadovoljan onim što su pokazali i podneskom koji su pripremili i jako je ponosan na svoj tim.

“Koncept natjecanja je odličan jer nam pruža praksu, koje na fakultetu nemamo koliko bismo željeli. Na ovaj način stječemo iskustvo koje će nam biti neophodno u budućnosti.”- ističe Fran i dodaje kako će sigurno još razgovarati o prijavi na natjecanje iduće godine.

IMG_0527

Jedni od brojnih sudaca finalnog ročišta ovogodišnjeg MCC-a dipl. iur. Anto Nobilo i dipl. iur. Petar Petrić složili su se kako ovo natjecanje predstavlja odličan primjer za savršenu organizaciju i praktičnu primjenu prava kod studenata.

“Mislim da je ovaj način približavanja prakse kroz natjecanje izvrstan za studente te smatram kako bi trebalo otići i korak dalje te se u svim predmetima maksimalno približiti praksi” – istaknuo je Nobilo.

Ovakvo stajalište odvjetnika Nobila podržao je i njegov kolega Petar Petrić, čiji je odvjetnički ured ujedno i partner samog natjecanja te je nadodao:

“Moot Court Croatia jedan je od mnogih čimbenika koji nastavu i obrazovanje mladih pravnika čini boljima.”

Nakon završetka natjecanja i proglašenja pobjednika članovi natjecateljskih ekipa, organizatori, ali i ostali gosti zasluženo su nastavili svoje druženje u ležernom ugođaju kavane i restorana Muzej.

Pobjednici su osvojili ljetnu praksu u jednom od partnerskih odvjetničkih ureda i osnovnu obuku za izmiritelja koju osigurava Hrvatska udruga za mirenje, a drugoplasirani tim osvojio je sudjelovanje na međunarodnoj ljetnoj školi Zagreb Summer Academy. Najbolji pisani podnesak Narodne Novine nagradile su setom knjiga pravne tematike, a najbolja govornica dobila je Pravni Leksikon Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža.

IMG_0465

 

Patricia Franković i Mihaela Rimac