header-page-001

Na početku drugog tjedna projekta Mozak voli zdravo, koji organizira Tim za popularizaciju znanosti, sve je dobro prodrmao kondicijski trening koji je 15. svibnja na Savskom nasipu održao Mario Mustafi iz športske udruge SUBOS. Događaj pod nazivom “Upali mišić”, mnogima je izazvao upalu mišića, ali svi su se prvenstveno dobro zabavili, razgibali i družili na svježem zraku. SUBOS, danas najveća sportska studentska udruga u Hrvatskoj, koja radi na razvoju vještina u borilačkim sportovima, samoobrani, podizanju kondicije i najboljih treninga, također motivira, potiče na zdrav život, učenje, fair play, pomaže u stvaranju prijateljstava i probijanju vlastitih granica. Osim svega navedenog, uz pomoć eSTUDENTa i prijatelja, dokazano tjera oblake. Najsretnijoj vježbačici dan je razvedrio i bio&bio svojim poklon paketom.

subos

U utorak, 16. svibnja slušali smo predavanje “Prehrana 21. stoljeća: Što smo dobili, a što izgubili?” koje je održala Ines Banjari, predsjednica Katedre za prehranu osječkog Prehrambeno-tehnološkog fakulteta. Uz paradoks 21. stoljeća (dio populacije je pretio dok je 1 od 9 djece gladno) docentica je govorila o promjenama prehrambenih navika uzrokovanim industrijskim revolucijama, povećanoj konzumaciji šećera i unosu aditiva kroz bezalkoholna pića, vezi između načina prehrane i promjena u vodećim uzrocima smrti. Konačno smo doznali kakve veze ima evolucija i naša ljubav prema slatkom.

“Prema objašnjenju znanstvenika evolucijski volimo slatko jer je to prvi okus koji upoznamo nakon rođenja kroz našu prvu hranu – majčino mlijeko.”

U interaktivnom predavanju dotaknula se i veze između prehrane i socio-ekonomskog statusa i demografije, pričala je i o održivosti koja je danas apsolutni prioritet u proizvodnji hrane. Napomenula je da hranu gledamo kao lijek koji nam može pomoći u prevenciji i liječenju mnogih bolesti, ali i usporavanju starenja. Da bi što duže ostali lijepi i mladi, pobrinuo se Kozmetički salon LOTOS, koji je dvije najsretnije sudionice nagradio poklon- bonom.

prehr 21 st

Mašenjka Katić, magistrica nutricionizma, upoznala nas je s važnosti dobre hidracije i  koliko tekućine dnevno trebamo unositi za održavanje ravnoteže u organizmu. Podsjetila nas je i na unos magnezija koji je neophodan za pravilan rad mišića (uključujući i srce), živčanog sustava, izgradnju kostiju i zubi, normalne psihološke funkcije (što uključuje koncentraciju, pamćenje i rasuđivanje). Da bismo ubili dvije muhe jednim udarcem, odnosno hidrirali organizam i unijeli magnezij, preporučila je konzumaciju Mg Mivele, gazirane prirodne mineralne vode.

U prostorijama Enzite 17. svibnja održala se radionica “Zdravo kuhaj i uštedi”. Ivor Madžar i Iva Đekić  naučili su nas kako napraviti ukusnu sirovu tortu i pričali o dobrobitima sirove hrane koja je danas trend u svijetu. Nakon što smo u našim tortama zadržali sve aktivne enzime i nutrijente i stavili je u hladnjak dok je ne kušamo, s Lanom Pavić bacili smo se na kuhanje juhe od bundeve i wok-a s piletinom i raznim šarenim povrćem.  Sudionici su sjeckali sve potrebne sastojke i slušali Lanu koja je nesebično dijelila svoja iskustva i savjete i vodila nas kroz pripremu jela. Ukusne i studentskom džepu prihvatljive tanjure ispraznili smo oduševljeni našim kuharskim umijećem i savjetima koje smo dobili.

kuhanje

Nakon što smo nahranili mozak, naši paraolimpijci motivirali su nas 18. svibnja na panel raspravi “Zaplivaj do cilja”  koja se održala na FER-u. Kristijan Vincetić, Antun Brzak i Matija Grebenić, kolege studenti i uspješni sportaši podijelili su svoja sportska i životna iskustva. Na zdrav život motivirao nas je i bio&bio svojim poklon paketima.

U petak, 19. svibnja na Maksimiru održao se trening “Pilatesom do poboljšanja”. Trening je održala Asja Petersen, osobna trenerica, verificirana međunarodna instruktorica pilatesa i predavačica na Fitness učilištu u Zagrebu. Demonstrirane su vježbe koje su studentima korisne za jačanje mišića leđa i dubinske mišiće trupa,  a da bi naučene vježbe mogli izvoditi i kod kuće polaznicima je MgMivela poklonila strunjače za pilates. Polaznici su imali priliku naučiti iskoristiti jednostavne rekvizite za vježbanje i opuštanje. I na kraju dano im je nekoliko savjeta kako pametno organizirati radno mjesto i učiniti ga što ugodnijim.

pilates

Ugodno smo se svi osjećali i na završnici projekta, u Book caffe-u i  pokazali da mozak ne voli samo zdravo već  i zabavu. Bend  A’Martyia Trio uljepšao nam je petak uz Gypsy jazz i Bossa nova zvukove. Doznali smo i tko su pobjednici ovogodišnje Brocoole. Prvo mjesto osvojila je Lucija Janković i dobila vikend putovanje za dvije osobe s Agencijom za mlade Politrip Travel i  3 mjeseca besplatnog vježbanja u teretani Sparta. Drugo mjesto osvojila je Lucia Peran koja je nagrađena NutriBullet-om i dva mjeseca besplatnog vježbanja u teretani Sparta. Treće mjesto nagrađeno je MgMivela poklon paketom (strunjača za pilates, pilates lopta, paket MgMivele, brošure s vježbama i tromjesečni voucher za Pilates ili Yogu) i mjesecom besplatnog vježbanja u teretani Sparta, a zauzela ga je Kristina Grlić. Ostali su okušali sreću u kvizu u kojem su točnim odgovorima imali priliku osvojiti Foodie poklon bon, strunjaču za pilates MgMivela, knjige koje je poklonio Algoritam i bio&bio poklon pakete, a svima su dodijeljeni kuponi za tjedan dana besplatnog vježbanja u teretani Sparta.

IMG_1159

Nika Marin