photoshooooop

U sklopu projekta Mozak voli zdravo održala se panel rasprava pod nazivom “Zaplivaj do cilja” na kojoj su sudjelovali Antun Brzak, Kristijan Vincetić i Matija Grebenić. Ova tri prijatelja, uspješna sportaša, paraolimpijca i studenta podijelila su s nama svoja sportska i životna iskustva. Vincetić je osvajač 11 medalja na svjetskim i europskim prvenstvima, trostruki sudionik Paraolimpijskih igara, prvenstva Hrvatske te velikih međunarodnih natjecanja. Čak tri puta rušio je svjetski rekord u svojoj kategoriji. Uz to, dobitnik je godišnje državne nagrade za sport „Franjo Bučar“, najuspješniji sportaš s invaliditetom grada Zagreba za 2010. i 2011. godinu i dobitnik je nagrade Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost. Od ove je godine student Kineziološkog fakulteta u Zagrebu. Antun Brzak je profesionalni plivač, sudionik šest velikih natjecanja (dva svjetska i četiri europska prvenstva) i student Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Široj javnosti postao je poznat nakon uloge u TV reklami. Matija Grebenić je bivši plivač, višestruki državni prvak, finalist dva europska, četiri svjetska prvenstva te Paraolimpijskih igara u Londonu 2012. godine. Student je četvrte godine komunikologije na Hrvatskim studijima i pete godine Pravnog fakulteta, a uz dva fakulteta nalazi vremena za volontiranje u eSTUDENTu gdje je član Tima za odnose s javnošću.

 

IMG_8506

 

Ova tri pristupačna, duhovita i inspirativna dečka upoznala su se prije više od 15 godina preko treninga i natjecanja. Ističu da su se sportom počeli baviti kao djeca iz rehabilitacijskih razloga. Roditelji su ih upisali na plivanje, koje je za djecu s invaliditetom najbolje jer se radi o drugom mediju (vodi) gdje se  rade i razvijaju  svi mišići. Nakon nekog vremena u plivanje su se zaljubili i shvatili da mogu konkurirati drugima, osvajati medalje, pa su se počeli natjecateljski baviti plivanjem. S natjecanja na koja su zajedno putovali kao članovi reprezentacije nose lijepe uspomene i iskustva ističu kako im je to pomoglo da se izgrade kao osobe, sazru i steknu radne navike.

Moderator panela, Karlo Sever, zadivljen njihovim brojnim uspjesima pitao ih je koja je tajna, što ih motivira da se natječu? Brzak je rekao da trenira zbog sebe, zato što plivanje voli i želi pomaknuti osobne rekorde, napredovati i biti bolji. Vincetić uživa u svakoj prilici da odmjeri snage s najboljima u svojoj kategoriji, to mu je motivacija da se natječe te svaku priliku za odlazak na veliko natjecanje smatra kao nagradu za trud i rad.  Matija Grebenić otkrio je svoj recept za uspjeh na bilo kojem polju i najveću motivaciju.

“ Lud sam, što god probam želim u tome biti najbolji, trudim se maksimalno. Znam koliko mogu i želim to postići. Dok to ne dostignem, ne puštam.”

Dečki kao najveću podršku ističu obitelj i prijatelje koji imaju razumijevanja za sve obaveze i svoje trenere. Igor Berislavić, trener PK Dubrava čiji su članovi Brzak i Vincetić pažljivo je slušao što dečki govore, u jednom se trenutku ustao i nahvalio ih.

“ Ova trojica, oni nisu samo veliki sportaši, još su veći ljudi.”

Užitak je bio slušati ih kako pričaju o prošlosti, natjecanjima na kojima su sudjelovali i dijele neke smiješne anegdote, ali još je veći bio slušati ambiciozne planove za budućnost. Vincetić planira svoje četvrto sudjelovanje na Paraolimpijskim igrama i drugim natjecanjima za koja  trenira svaki dan. Želi završiti fakultet, biti trener i svoja znanja i iskustva prenositi drugima. Brzak se vidi kao ekonomist, fakultet mu je trenutno prioritet. Grebenić ima u planu završiti oba fakulteta i volio bi se baviti sportskim PR-om. Sport im je jednostavno svima u krvi, najveći dio života proveli su baveći se plivanjem. Sigurni smo da će se i dalje boriti za pravednu sliku sporta osoba s invaliditetom u javnosti, jer u Lijepoj našoj većina još uvijek sportaše s invaliditetom ne doživljava kao ozbiljne natjecatelje, već rekreativce koji se sportom bave zbog rehabilitacije. Hvala im što su svoje priče podijelili s nama otvoreno, neposredno, brutalno iskreno i duhovito.

 

IMG_8525

Nika Marin