img-start

Možda o tome trenutno baš i ne razmišljaš, ali svakog studenta čeka trenutak kad izlaske preko tjedna, spavanje do podneva ili cjelodnevno ispijanje kava mora zamijeniti s nečim što nosi odgovornost i zaradu ili jednostavnije – pronaći  posao!

Bez obzira jesi li upravo završio fakultet i ponosno objavio fotografiju s diplomom na svim društvenim mrežama ili si ambiciozan student koji uz fakultetske obaveze želi dodatno zaraditi, procedura je ista.

Pronađeš oglas za posao koji zvuči dobro,  zatim brzo skrolaš do kompetencija koje su tražene i evo nas kod prvog problema  –  većina poslodavaca traži neko iskustvo, koje ti naravno nemaš jer upravo tražiš svoj prvi posao. Na brzinu se pokušavaš sjetiti što si  do sad radio i onda shvatiš da pisanje seminarskog rada kolegama iz grupe za cugu ili cijepanje drva susjedu za nešto džeparca jednostavno nije dovoljno iskustva za ozbiljan posao.

Većina mladih tu dolazi do onog frustrirajućeg kruga iz kojeg naizgled nema izlaska: za dobiti posao trebaš iskustvo, a nemaš ga jer te nitko ne želi zaposliti bez iskustva. No, neki ipak uspijevaju pronaći izlazak iz ove situacije, a rješenje nije uopće toliko komplicirano ili nedostižno.

I sam sam se uhvatio kako često razmišljam o tim stvarima, a izjava nekog iskusnijeg konačno mi je posložila sve kockice:  „Sigurno ste se sreli s ljudima koji ne mogu naći posao, koji se ne snalaze u životu i ne shvaćaju kako sustav funkcionira? Razlog tome je što su se ti ljudi utopili u prosjeku, imali su prosječno dobre ocjene, izašli su s fakulteta zajedno s gomilom svojih kolega i ništa ih ne izdvaja iz mase prosječnosti. Jedini put koji vam omogućuje da se uzdignete iznad prosječnosti i budete primijećeni je da volontirate“ – ovo je rekao investitor i poduzetnik Hrvoje Prpić prilikom jednog razgovora i oduševilo me, jer na jako jednostavan način opisuje ‘sustav’ i kako ga pobijediti.

Ako ste možda jedan od onih koji volontiranje vežu uz rad u pučkim kuhinjama ili nekim humanitarnim organizacijama, stanite na tren. Volontiranje je svako pomaganje drugima bez primanja novčane naknadne, a to može biti kroz razne neprofitne organizacije u koje spadaju i studentske udruge koje su tebi kao studentu najbliže, a vrlo vjerojatno i najzanimljivije. Volontiranje može biti i organizacija predavanja, radionica, seminara, koncerata ili bilo kakvih drugih aktivnosti od kojih tvoja okolina ima koristi, a ti pritom ne dobivaš lovu.

I dok neki smatraju da za volontiranje jednostavno treba imati viška slobodnog vremena ili da se ne isplati, jer „zašto ulagati vrijeme kad te nitko ne plaća“, prava je istina da je volontiranje jedna velika investicija u nas same. To je prilika da upoznaš nevjerojatne ljude od kojih možeš puno naučiti, da stekneš iskustvo koje stvarno možeš nekome ispričati i pritom se dobro zabaviš.  To je ujedno  i najbolji prijelaz od tipičnog studenta do velikog poslovnjaka jer ozbiljne stvari radiš u ležernoj okolini u kojoj je dopušteno pogriješiti.

Ključ u svemu ovome je pronaći nešto za sebe i ostati ustrajan. eSTUDENT jednom godišnje ima pristupni proces koji se održava upravo ovih dana pa pogledaj čime se bavimo. Možda ti se svidi, a možda i ne. No, bitno je krenuti s nečim! Nemoj čekati sutra, drugi ponedjeljak ili prvi u mjesecu, takvi nikamo ne dolaze. Duboko udahni i reci sam sebi: 3, 4, krećem SAD!

Autor:
Tomislav Kostanjevac

Odnosi s javnošću, eSTUDENT