Header_eST-01

U suvremenom svijetu, suradnja biomedicine i matematike sve je važnija jer inovativnim korištenjem zakonitosti tih dviju znanosti ljudski se životi mogu unaprijediti. Redoviti profesor dr. sc. Hrvoje Šikić pokazat će u četvrtak, 08. prosinca, s početkom u 18:00 sati, na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (dvorana M005), kako povezivanjem bioloških činjenica s elementima matematike uistinu može rezultirati inovativnim idejama. Predavanje na temu „Veza biomedicine i matematike“ s posebnim naglaskom na predstavljanje modela leće u oku, temelji se na istraživanju koristi takvog modela kojim je moguće razumjeti patološke promjene u biološkoj leći ljudskog oka.

Model leće u oku može unaprijediti liječenje raznih bolesti ljudskog oka. Danas, posebice u nerazvijenim zemljama, katarakta je najveći izvor sljepoće te tu pojavu možemo razumjeti kroz proces rasta biološke leće. To je glavni cilj istraživanja provedenog pod pokroviteljstvom EU-REA (znanstveno-istraživačke agencije EU) kroz Marie Curie znanstveni projekt. Zaljubljenici u matematiku i biomedicinu moći će saznati kako biološka leća može doprinijeti liječenju bolesti oka.

Prof. dr.sc. Hrvoje Šikić svojim se otkrićima, originalnim idejama i rezultatima u teoriji valića svrstao u najužu skupinu vodećih svjetskih specijalista za to područje. Osim teorija valića, profesora posebno zanima i teorija vjerojatnosti. Autor je dvadesetak znanstvenih i desetaka stručnih radova te je ujedno i urednik znanstvenog časopisa Glasnik Matematički. Član je Phi-Beta-Kappa, voditelj Znanstvene sekcije HMD-a te voditelj znanstvenog kolokvija HMD-a.

Ako vas zanima što se sve može dobiti spojem matematike i biomedicine, ovo je pravo predavanje za vas. Iskusni profesor Šikić svojim zanimljivim predavanjem dodatno će vas motivirati da se počnete igrati matematičkim i biomedicinskim zakonitostima. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane studente.

Napisala: Senka Švraka