mvz_konf_1

Na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu 16. i 17. ožujka održana je dvodnevna konferencija u sklopu projekta Mozak voli zdravo nakon koje je održan niz radionica. Konferenciji su prisustvovali mnogi zainteresirani studenti koji su slušali predavanja podijeljena u dvije tematske cjeline. Prvi dan konferencije na temu fizičkog zdravlja otvorio je magistar kineziologije Frane Boban s dva predavanja u kojima je naglasio važnost pravilnog trčanja te nas upoznao s projektom Adidas Runners. Po završenom predavanju istaknuo je važnost tjelesne aktivnosti. “Uvijek je najvažniji prvi korak, ali i konzistentnost u svakoj aktivnosti u kojoj se odlučite okušati” – naglasio je Frane, ali i napomenuo kako se ne bi trebali slušati internetski savjeti jer nisu specijalizirani za pojedinca, već školskim primjerima pokazuju tehnike trčanja koje se u zbilji bitno razlikuju od osobe do osobe. Nakon Frane predavanje je održala magistrica nutricionizma Ana Ilić koja je objasnila važnost pravilne prehrane te ulogu vitamina i mineralnih tvari u organizmu jer su oni ključan dio svake tjelesne aktivnosti, ali i zdravog života. Približila je sudionicima ulogu niza funkcionalnih proizvoda, koji kroz svoj sastav pospješuju unos deficitarnih vitamina i mineralnih tvari u organizam. Potom je predavanje o važnosti kondicijske pripreme održao magistar kineziologije Marin Dadić. Istaknuo je kako temeljita kondicijska priprema nije važna samo u vrhunskom sportu, već i pri svakoj rekreacijskoj aktivnosti jer ako se pravilno ne pripreme, rekreativcima će tjelesna aktivnost više štetiti nego koristiti. Na tragu Frane Bobana rekao je kako je važna dobra dijagnostika da bi se odredio pravilan trening. Predstavio je zabrinjavajuće podatke prema kojima je čak 92% djevojaka u dobi do šesnaest godina tjelesno neaktivno. Više puta je naglasio da ne treba ići u teretanu već se treba kretati, što je čovjeku prirodno, a samim time i puno korisnije. Prvi dan konferencije zatvorio je magistar kineziologije Filip Bolčević svojim predavanjem o fenomenu mišićne memorije, odnosno sposobnosti ponovnog izgrađivanja mišića nakon duljeg perioda neaktivnosti. Bolčević je studentima dao i preporuke o intenzitetu, trajanju i vrsti tjelesne aktivnosti preporučene na tjednoj bazi.

mvz_konf_2

Drugog dana konferencije nastavljen je niz zanimljivih i korisnih predavanja na temu mentalnog zdravlja koja je otvorio Igor Čerenšek svojim predavanjem o fizičkoj aktivnosti iz mentalne perspektive. Čerenšek je naglasio da ćemo dobrom tjelesnom formom biti u boljoj mentalnoj formi. Uslijedilo je predavanje Gorana Pejakovića, voditelja Centra za osobni razvoj i promicanje kvalitete života, koji je sudionicima naglasio važnost bavljenja vlastitim emocijama s obzirom na to “da uspjeh i kontrola ne žive u istoj ulici”. Zatim je predavanje o umu i inteligenciji održao Roberto Rosandić, voditelj odjela društvenog poduzetništva Centra Oaza, istaknuvši važnost otpuštanja nepoželjnih misli za mentalno zdravlje. Profesorica Ivančica Delaš održala je predavanje o hrani za mozak poručivši da je u prehrani najvažnije doziranje pa samim time ne postoji nezdrava hrana. Nakon proglašenja pobjednika kulinarskog natjecanja Brocoola, završno predavanje dvodnevne konferencije održala je klinička psihologinja Lea Maričić koja je sudionicima govorila o modernoj tehnologiji u mentalnom svijetu.

mvz_konf_3

Proglašeni su i pobjednici ovogodišnjeg natjecanja Brocoola. Kristina Marković osvojila je prvo mjesto te joj je pripao poklon bon Talvi putovanja u iznosu od tisuću kuna i ručak u Gajbici, drugoplasirana Karla Karšić osvojila je blender i set profesionalnih noževa, dok je trećeplasirana Ivana Aničić nagrađena dvomjesečnom članarinom u Gyms4you i poklon paketom Bio&bio.

U tjednu nakon konferencije organiziran je niz jednodnevnih radionica za studente. Radionice su polučile oduševljenje među sudionicima koji su imali priliku upoznati se s Akrobalansom, odnosno akrobatskom i cirkuskom disciplinom u izvođenju figura i uspostavljanju ravnoteže, zatim Capoeirom kao brazilskom plesno-borilačkom vještinom te naposljetku naučiti kako pronaći svoj životni poziv u zanimljivoj radionici u organizaciji Centra Oaza.

mvz_konf_4

Još jednom zahvaljujemo svim sudionicima, ali i predavačima koji su nam prenijeli svoja korisna znanja. Zahvaljujemo i svim sponzorima na pomoći pri projektu. Bez svih vas ovaj projekt ne bi bio ostvariv. I na kraju nam samo preostaje da s nestrpljenjem iščekujemo sljedeće izdanje projekta Mozak voli zdravo.

Antonela Jukić i Tin Jonak