tjedan mirenja

Tjedan mirenja, projekt u organizaciji tima Moot Court Croatia i Hrvatske udruge za mirenje, održan je na Pravnom fakultetu od 18. do 22. ožujka. Moot Court Croatia jedino je studentsko natjecanje simuliranog suđenja u Hrvatskoj te je namijenjeno studentima viših godina svih pravnih fakulteta u Hrvatskoj. U sklopu ovog projekta održana su tri predavanja te dvije radionice.

Tjedan mirenja otvorio je Srđan Šimac, predsjednik HUM-a (Hrvatske udruge za mirenje), sudac Visokog trgovačkog suda RH te medijator i trener medijatora s predavanjem na temu “Pravnik 21. stoljeća u službi humanizacije prava”. U svom predavanju, Šimac je istaknuo kako je jedna od ključnih vještina koju pravnici moraju savladati kako bi bili konkurentni na tržištu sposobnost upravljanja modernim tehnologijama u pravu. Već danas se veliki broj odvjetničkih ureda koristi umjetnom inteligencijom koja im pomaže pri obradi velikog broja podataka. Svakom pravniku zadovoljstvo njegove stranke bi trebao biti primarni zadatak u njegovom djelovanju, a kako bi to postigao potrebno je razvijati vještine slušanja, komuniciranja te izbjegavati distancirani i superioran odnos sa strankom. Šimac tvrdi kako je njemu medijacija vratila povjerenje u hrvatsko pravosuđe. Kao sudac rijetko se osjećao korisnim, no kad kao medijator uspješno riješi određeni spor, zadovoljstvo je neopisivo. Uz to, Šimac dodaje: “Medijacija ne može zamijeniti pravni sustav na tradicionalni način, ali ga nadopunjuje te jedno i drugo zajedno čine nevjerojatne stvari”.

U utorak, 19. ožujka, predavanje je održala Tanja Hučera, sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu, sutkinja izmiriteljica, voditeljica Službe za mirenje Općinskog građanskog suda u Zagrebu i koordinatorica za provođenje i organiziranje mirenja pod nazivnom “Nova uloga suca –  sudac medijator”. Hučera je okupljenima prikazala postupak mirenja kakav se odvija na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu te pojasnila razlike i sličnosti sudskog i izvansudskog mirenja. Također je na primjerima iz vlastite, dugogodišnje prakse prikazala na koji način strane prihvaćaju medijaciju.

tjedan mirenja“Medijacija u svjetskoj odvjetničkoj praksi”, naziv je predavanja koje je održao odvjetnik i medijator Petar Petrić te članovi Petrić&Kajić odvjetničkog društva d.o.o., Ana-Marija Kajić, Iva Babić i Valentina Koturić. Predavanje su održali u srijedu, 19. ožujka, a okupljenim studentima pokušali su približiti sve veću važnost i potrebu za medijacijom u današnje vrijeme. “ Istraživanje provedeno u Americi pokazalo je kako 70 posto stranaka nije zadovoljno uslugama odvjetničkih društava zbog čega je cijela pravna profesija u problemu. Najčešće se to dogodi zbog neadekvatnog informiranja i loše komunikacije. Ljudi traže empatiju i objašnjavanje običnim, jednostavnim rječnikom koji stranka razumije.”, rekao je Petrić. Članovi odvjetničkog društva iznijeli su načine na koje se medijacija upotrebljava u modernom odvjetništvu te su prikazali nekoliko stvarnih svjetskih slučajeva koji su se razriješili preko procesa mirenja, odnosno medijacije. “U budućnosti će odvjetnici morati razvijati emocionalnu inteligenciju i interpersonalne vještine. To će biti ključno za buduće odvjetnike.”, zaključio je Petrić.

IMG_9068_50Prva radionica Tjedna mirenja održana je u četvrtak, 20. ožujka. Vodila ju je Duška Pribičević-Gelb, medijator i trenerica medijatora te dopredsjednica Hrvatske udruge za mirenje. Tema prve radionice bila je “Od komunikacije do medijacije”, a Pribičević-Gelb studentima je približila modele nenasilne komunikacije te ih naučila koje su to komunikacijske vještine potrebne i korisne. Tako se dotaknula aktivnog slušanja, asertivnog izražavanja i uvažavanja različitosti te naglasila kako su upravo takvi načini komunikacije uvjeti za provođenje kvalitetne medijacije.

Druga radionica, i zadnja u Tjednu mirenja, održana je u petak, 21. ožujka, a održala ju je Suzana Fugaj, članica HUM-a i predsjednica Kluba mladih izmiritelja. Fugaj je svoju radionicu pod nazivom “Medijacija je moja motivacija” provela na vrlo zanimljiv i edukativan način, približivši tako studentima struku kroz jednostavne i zanimljive igre. Radionicu je započela zanimljivim zadatkom crtanja. Studenti su se podijelili u dvije grupe i dobili različite zadatke koje su morali nacrtati. Problem je bio u tome što su radili u paru, dobili su jedan papir, jedno penkalo i različiti zadatak pa je i to bio svojevrstan konflikt i način rješavanja istog. “Mislim da će im kroz ovakve vježbe svima ostati praktična znanja, a ne da samo prolazimo suhoparnu teoriju.”, rekla je te dodala kako je sukob prilika za poboljšanjem odnosa, a da je cilj mirenja postići i objasniti da su svi u pravu i da nitko nikada nije u krivu.

Petra Pandžić i Lana Radišić