Smart_up_zavrsnica_4_6_2019 (13)

U Algebra LAB-u  održana je svečana završnica Smartupa, studentskog edukativnog startup natjecanja, na kojoj smo saznali imena ovogodišnjih pobjednika. Studenti su se na natjecanje prijavili sa svojim inovativnim idejama, a pomoću brojnih radionica i predavanja razvili su svoje ideje u poslovni plan koji je postao temelj njihovog startupa.

Na završnici natjecanja, ujedno i velikom finalu predstavilo se osam timova sa svojim idejama koje su prezentirali pred četveročlanim žirijem, čiji su članovi bili Petra Stojanov, Maja Brkljačić, Nikola Jakić i Marijan Mrkonjić. Svaki tim je imao tri minute za prezentaciju vlastitog pitcha nakon čega je slijedio petominutni Q&A dio u kojem su članovi žirija dodatno ispitali njihove ideje. Svi pitchevi su bili jako atraktivni te zanimljivi, a konkurencija na ovogodišnjem Smartupu je bila izuzetno jaka. Maja Brkljačić, iz Algebra LAB-a iskazala je svoje zadovoljstvo s ovogodišnjim natjecanjem: “Timovi su jako dobri, pratila sam i prošle godine pa znam i prošlogodišnje timove i pobjednike i gledala sam i njih u inkubatoru kako izgledaju. Čini mi se da su ovogodišnji timovi zbilja dobri, zreli i jako je puno vrlo različitih ideja od ovih koji se bave proizvodnjom do rješenja koja su isključivo aplikativna i imaju barem dvije onako stvarno perspektivne ideje koje vidim da bi mogle uz adekvatnu podršku i rad samih foundera izaći na tržište”.  Smart_up_zavrsnica_4_6_2019 (64)

Nakon ocjena žirija proglašeni su i ovogodišnji pobjednici. Prvo mjesto je pripalo timu 4real, čiji su članovi Dino Jerković, Marko Šoljić, Sara Čolić, Irena Marenić. ”4real je matchmaker društvena mreža koja spaja pojedince s obzirom  na zajedničke interese, recimo meni fali jedan za nogomet, tebi fale dva za košarku i nekom fali netko za tenis. Mi unutar naše matchmaker platforme njih spajamo unutar zasebne cjeline”, objasnio je Dino te uz to nadodao: “U principu natjecanje je super stvar te smo mi možda malo specifičniji primjer jer već smo bili na Zagreb connectu i na startup Factoryju  tako da smo već prošli nekoliko mjeseci obuke što se tiče našeg projekta, ali u svakom slučaju svaki oblik ovakvog natjecanja nama itekako pomaže što od networkinga, što od pristupa mentorima.”. Pobjednici su osvojili novčanu nagradu u iznosu od 9 000 kn te plasman na natjecanje poduzetništva u Danskoj. Drugo mjesto i nagrada od 6000 kn pripala je Ivanu Josipoviću i Anti Širiću, članovima tima Players. Oni su izradili uređaj koji služi za razvoj reakcije i kognitivne sposobnosti u sportu, ali može pronaći primjenu i van sporta. Anto je podijelio svoje dojmove: “Iskreno nedavno je završen proizvod i na Smartup smo se prijavili čisto da vidimo je li opće naša priča poduzetnički prepoznata. Jutros sam napisao govor i ovo mi je prvo prezentiranje u životu i iskreno zadovoljni smo što smo uzeli drugo mjesto. Nadali smo se prvom, to je taj natjecateljski duh, ali evo čestitam kolegama iz 4 reala stvarno su to uradili majstorski.“ VJ Project sa svojim projektom e-Iskaznica je osvojio treće mjesto. Iza ovog projekta stoje studenti Josip Zavada i Valentin Miličević koji su razvili aplikaciju koja omogućuje posuđivanje knjiga i komunikaciju s knjižničarima.Smart_up_zavrsnica_4_6_2019 (17)

Na kraju su sve okupljene pozdravili voditelji Smartupa, Domagoj Sesar i Benjamin Sadrić koji su se zahvalili svima koji su omogućili da se ovo natjecanje održi te su posebne zahvale uputili svim natjecateljima čiji su razvoj i rad pratili od samog početka i na osnovu čijeg se rada i kvaliteta natjecanja podigla.

Petra Pandžić