Protekli je tjedan bio u znaku brige o zdravlju, zdrave prehrane, tjelovježbe, mentalnog zdravlja, prirodne kozmetike. Educirali smo se, usvajali nova znanja i vještine, motivirali se te smo spremni započeti zdravije živjeti.

Projekt Mozak voli zdravo i ove je godine nastavio educirati i motivirati studente o brizi za vlastito zdravlje, pravilnom načinu prehrane te redovitoj tjelovježbi. U sklopu projekta održane su četiri radionice, a tjedan je završio prvom konferencijom Mozak voli zdravo na kojoj su vrhunski stručnjaci iz područja nutricionizma, medicine, psihologije, sporta i agronomije prenosili svoja znanja studentima.

Radionice u sklopu projekta započele su u utorak, 13. ožujka,  psihološkom radionicom na kojoj smo saznali kako promijeniti životne navike te pritom ustrajati u tome. Radionicu su vodile Maja Vidaković i Monika Vandero iz Mentalnog treninga, a pomogle su sudionicima postaviti svoj dugoročni, srednjoročni te kratkoročni cilj koristeći SMART metodu.

Sljedeći dan bio je rezerviran za radionicu izrade prirodne kozmetike, koju je vodila Katica Wolf. Polaznici su se mogli uvjeriti kako proces izrade prirodne kozmetike nije nimalo skup ni kompliciran, a imali su priliku napraviti svoj tonik za čišćenje te ulje za njegu lica.

Četvrtak je obilježen pripremom jednostavnih, zdravih i ukusnih obroka. Radionica je održana u prostoru VerVite, a voditelj je bio Mario Milijević, vlasnik Gajbice. Naglasak je bio na uravnoteženim obrocima, spravljenim od najkvalitetnijih namirnica, ekološkog, organskog i bio podrijetla. Polaznici su naučili spraviti četiri vrste veganskih namaza, povrtno varivo bez zaprške i sličnih dodataka, a svi ljubitelji slatkoga su došli na svoje izradom veganskog čokoladnog moussea bez laktoze.

varivo

Na posljednjoj radionici bavili smo se sportom te uz pomoć voditelja radionice Roberta Milanija i Marie Peeve iz udruge Amazonas naučili afro-brazilsku borilačku vještinu capoeiru, koja kombinira različite elemente plesa, glazbe i akrobatike.

Na kraju tjedna, u subotu 17. ožujka, održana je prva konferencija Mozak voli zdravo na Fakultetu kemijskom inženjerstva i tehnologije. Konferenciju je otvorila tajnica Hrvatskog akademskog centra za primijenjeni nutricionizam te urednica časopisa Hranologija, Sara Sila, koja je održala predavanje pod nazivom „Crijeva – naš drugi mozak“. Govorila je o utjecaju hrane na zdravlje, mikrobioti, teoriji o razvojnom podrijetlu zdravlja i bolesti, ugljikohidratima, probioticima i prebioticima.

„Životni stil i zdravlje mozga“ predstavila je Vida Demarin, akademkinja koja je diplomirala na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, specijalizirala je neuropsihijatriju u KB Sestre Milosrdnice te je stekla naziv primarius. Naučila nas je da nema zdravlja bez zdravlja mozga, a na njega najviše utječe ono što radimo. Otkrila nam je 7 jednostavnih koraka kako sačuvati zdravlje te da neprestano moramo vježbati mozak jer ga rutina „ubija“. Dala nam je i savjet da možemo popiti čašu crnog vina dnevno, jesti tamnu čokoladu, piti kavu i zeleni čaj jer sve te namirnice imaju antioksidativno djelovanje te smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara.

publika1

Matija Cetinić – Frankos, najbolji mladi poljoprivrednik u Hrvatskoj u 2017. godini, jedan od osnivača poljoprivredne zadruge Berry Organica te bivši profesionalni veslač, predstavio nam je svoj put „Od veslača do proizvođača“. Ispričao nam je svoju impresivnu priča kako je od ozljede i preranog završetka profesionalne sportske karijere preko hospitalizacije i pogrešnih ulaganja ušteđevine došao do vlastitog OPG-a i titule najboljeg mladog poljoprivrednika. Sve je to postigao uz veliki trud, upornost, spremnost na promjene, rad i snažnu vjeru u sebe.

Saznali smo da još uvijek u 21. stoljeću imamo mozgove iz kamenog doba te da volimo nezdravo i masno jer se „bojimo“ nestašice hrane. To nam je otkrila Meri Tadinac, doktorica znanosti i redovna profesorica na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, u svom predavanju pod nazivom „Kako je evolucija odredila što volimo jesti?“.

Nakon pauze za ručak otkrili smo da je gost iznenađenja vrhunski sportaš i osvajač srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, Damir Martin. Održao je motivacijsko predavanje kako vjerovati u sebe, planirati ciljeve, analizirati korake koje radimo te kako uspjeti u svojim naumima. Ispričao nam je i svoju olimpijsku priču kako se našao „sam protiv cijelog svijeta u samcu“ te, iako ga je 2 centimetra dijelilo od zlata, nikad nije bio nezadovoljan postignutim rezultatom jer je, i fizički i mentalno, dao svoj maksimum.

Damir Martin1

Panel rasprava „Znanjem do zdravlja“ naučila nas je da je mediteranska prehrana najadekvatnija za naše zdravlje te da se ujutro preporučuju jesti ugljikohidrati i žitarice, a navečer proteini. Saznali smo i poražavajuće podatke da se čak 1/3 proizvedene hrane na svijetu baca.

Uslijedilo je proglašenje pobjednika studentskog kulinarskog natjecanja Brocoole. Zadatak natjecanja bio je pripremiti zdravi, nutritivno kvalitetan doručak, a najbolji doručak pripremila je Petra Kuljiš. Drugo mjesto osvojila je Kristina Grlić, a treće Kristina Hrelja.

pobjednica Brocoole1

Na samom kraju konferencije odlično smo se nasmijali i zabavili uz Gorana Vinčića iz Studija smijeha, koji nas je, sukladno temi konferencije, zabavljao uz šale o hrani, sportu i studentskom načinu života.

Nakon cijelog tjedna koji je bio posvećen zdravlju, na nama je red da sva naučena znanja primijenimo u svakodnevnom životu. Vrijeme je da omogućimo svom tijelu, ali i mozgu, da budu zdravi jer ipak – mozak voli zdravo.

Paola Franković i Mirta Škof