17039288_803238729829719_2246264635613910611_o

HUM (Hrvatska udruga miritelja), eSTUDENTov Tim za predavanja i radionice i članovi organizacijskog tima natjecanja Moot Court Croatia zajedničkim snagama organiziraju Tjedan mirenja. To je projekt kojim se kroz predavanja i radionice studente želi upoznati s procesom mirenja ili medijacije. Projekt se sastoji od brojnih predavanja i radionica koje će se održavati od ponedjeljka 13. ožujka do petka 17. ožujka 2017.

Mirenje ili medijacija je dijalog ili pregovaranje između stranaka u sporu uz pomoć treće osobe koja posreduje među njima u traženju rješenja od zajedničkog interesa. U mirenju se ponovno uspostavlja u sporu prekinuta komunikacija, suprotstavljanje se zamjenjuje suradnjom, stranke imaju priliku ispričati svoju stranu priče i nagodbom postižu vlastito rješenje spora koje im nitko treći ne nameće. Kroz Tjedan mirenja imat ćete priliku vidjeti i čuti stručne predavače koji će vam objasniti što je mirenje, kakvo je stanje s tradicionalnim načinom rješavanja sporova u praksi, kakvu ulogu u tome imaju pravnici te posebno odvjetnici, o izazovima mirenja u gospodarstvu i o vašoj ulozi u rješavanju vlastitih i drugih sukoba i sporova u svakodnevnom životu i radu.Program:

Ponedjeljak 13.3.
Predavanje ‘Mirenje (medijacija) – novi hrabri svijet rješavanja konflikata i sporova’
– dr.sc. Srđan Šimac, sudac Visokog trgovačkog suda RH i predsjednik Hrvatske udruge za mirenje, izmiritelj i trener izmiritelja
17:00 – 19:00 h│aula Rektorata, Trg maršala Tita 14

Što je konflikt i koji su glavni uzroci konflikta? Kako upravljati s vlastitim i tuđim konfliktima te negativnim emocijama koje ih prate? Zašto nam je važno biti u pravu? Može li samo jedna strana u konfliktu biti u pravu? Vjerovali ili ne, biti u pravu je u pravilu beskorisno za bilo koji odnos. Želite li biti u pravu ili učiniti pravu stvar? Saznajte više mirenju – novom hrabrom svijetu rješavanja konflikata i sporova po mjeri čovjeka. Saznajte kako suprotstavljanje u konfliktu zamijeniti suradnjom i kako neproduktivnu usmjerenost na osobne interese zamijeniti brigom o zajedničkim interesima.


Utorak 14.3.
Radionica ‘Komunikacijske vještine’
– Dušanka Pribičević- Gelb, dipl. politolog, izmiriteljica i trenerica izmiritelja
(ograničen broj polaznika – POPUNJENO)
14.3.│16:30 – 20:00 h│PFZG, Trg maršala Tita 3, dvorana 4

Komunikacija nije samo razmjena informacija, ona je umjetnost koja nam pruža pravilan osobni razvoj i stvara bazu za njegovanje privatnih i poslovnih odnosa s drugim ljudima. Osim toga, razumijevanje važnosti dobre komunikacije sprječava sukobe i nesporazume, a ako oni već postoje – pomaže u razrješavanju istih kroz pregovore i mirenje (medijaciju). Pridružite se ovoj radionici i saznajte koje su osnovne vještine ključne za dobre međuljudske odnose i (mirenje) medijaciju. Usvojite komunikacijske tehnike za aktivno slušanje i vještine postavljanja pitanja. Naučite više o asertivnom slušanju i modelu nenasilne komunikacije.


Srijeda 15.3.
Predavanje ‘MIRENJE: Trebate li još uvijek odvjetnika?’ i radionica: ‘Odvjetnici u različitim ulogama u postupku mirenja, primjeri slučajeva u praksi’
– Petar Petrić, odvjetnik i izmiritelj, član HUM-a i Centra za mirenje Hrvatske odvjetničke komore
15.3.│17:00 – 20:00 h│PFZG, Trg maršala Tita 3, Dvorana 4


Mirenje kao novi pristup rješavanju sporova, potreba za stjecanjem novih znanja, vještina i ponašanja odvjetnika (meke vještine), novi izvor prihodovanja za pravnu struku, potreba za povezivanjem izmiritelja, promjena paradigme što je odvjetnik, potreba za novim odvjetnicima (uvođenje kontinuiranih i sustavnih promjena u struku), virtualno mirenje, budućnost mirenja

Tema radionice:
Odvjetnici u različitim ulogama u postupku mirenja, primjeri slučajeva u praksi


Četvrtak 16.3.
Predavanje ‘Mirenje kao prilika i izazov za gospodarstvo’
– Aida Marijan, dipl. iur., Končar d.d., izmiriteljica i trenerica izmiritelja
17:00 – 19:00 h│PFZG, Ćirilometodska ulica 4, dvorana C3

Na ovom predavanju ćete dobiti odgovore na pitanja:

Je li se i kako razvija mirenje u gospodarstvu? Primjeri najbolje prakse.
Sporovi pogodni za mirenje. Potrebna infrastruktura, znanje i vještine.
Tko su kompetentni miritelji?
Koji su razlozi nedovoljnog korištenja mirenja kao načina rješavanja sporova u gospodarstvu?
Zašto još uvijek imamo više miritelja nego mirenja?
Mirenje – nadogradnja tehnike pregovaranja.
Pregovaranje-postupak srodan mirenju!
Tko može popularizirati mirenje u gospodarstvu?
Budućnost mirenja?Petak 17.3.
Radionica ‘HUMani put mirenja – Kako do win-win rješenja’
– Suzana Fugaj, mag. iur., Tajnica Centra za mirenje HUM-a, izmiriteljica i predsjednica Kluba mladih izmiritelja HUM-a
(ograničen broj polaznika – POPUNJENO)
16:30 – 19:30 h│PFZG, Trg maršala Tita 3, dvorana 4

Svakodnevno se nalazimo u međuljudskim odnosima, a time i u situacijama u kojima dolazi do suprotnih mišljenja, interesa i potreba. Konflikt ne nastaje zbog različitosti već proizlazi iz životnih pozicija i odražava se kroz pet mogućih modela ponašanja. Win-win rješenje uz poruku “JA sam OK, Ti si OK”, samo je jedan od pet stilova rješavanja sukoba. Najprije ćemo pokušati otkriti da li fokus i energiju u konfliktnim situacijama ulažemo u zadovoljavanje tuđih i/ili svojih potreba. Kroz vježbe ćemo pokušati identificirati stilove kako bismo u konkretnim razmiricama mogli odabrati najpogodniji način do rješenja. Ako ne uspijemo razriješiti sukob, u pomoć možemo pozvati izmiritelja kao treću nepristranu osobu. Odgovore na pitanja o pokretanju i provedbi postupka mirenja (medijacije), kao i o aktivnostima Kluba mladih izmiritelja/ica HUM-a sudionici/e će imati priliku saznati na radionici.
Sukobi mogu biti konstruktivni pokretači promjena. Uvažavanjem različitosti možemo stvoriti temelje za suradnju te aktivno doprinijeti u izgradnji boljeg i HUManijeg društva.

Prijave na radionice

Zbog ograničenog broja mjesta, za radionice je potrebna prijava putem online obrasca (prijave za 1. i 3. radionicu su zatvorene). Sudjelovanje na Tjednu mirenja se ne naplaćuje, a sudionici koji budu prisustvovali na 2 predavanja i 2 radionice dobit će certifikat.

Saznajte što sve vi možete učiniti da u mnogo većoj mjeri ovladate vlastitim neslaganjima, svađama i sukobima te kako da uz pomoć komunikacijskih, pregovaračkih i medijacijskih vještina  unaprijedite sve svoje odnose i snažno uvećate izglede za svoj osobni i profesionalni uspjeh. Brzo klik na prijavu!

Petra Grubišić i Žana Jukić