IMG_9368-2

U sklopu projekta Nepotrebno je nekome potrebno, 12. ožujka na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, održano je predavanje “Krug ljubavi: Naša priča” na kojem je predstavljena humanitarna udruga Krug ljubavi. Projekt “Nepotrebno je nekome potrebno” je ove godine posvećen prikupljanju školskog pribora koji će se donirati Bolnici Srebrnjak i afričkoj djeci. Da donacije studenata dođu do mališana u Africi pobrinut će se udruga Krug ljubavi.  Njeni članovi pomažu siromašnoj djeci diljem svijeta pružajući im mogućnost obrazovanja, potreban školski pribor, redovite obroke i medicinsku pomoć putem mjesečnih ili godišnjih sponzorstava ili donacija.

 

Lea Lesjak, predsjednica udruge, ispričala je priču o njenom začetku prilikom svojeg prošlogodišnjeg puta u Keniju. Ona i kolegica Nikolina Boro trebale su tamo provesti mjesec dana i predavati engleski jezik i matematiku. Po dolasku u Nairobi, vrlo su ih brzo potresli prizori iz svakodnevnog života stanovnika tamošnjih slumova, kojih oko milijun živi s manje od jednog dolara dnevno bez struje i kanalizacije. Raširena je i dječja prostitucija, od koje mnoga djeca razviju teške fizičke posljedice zbog kojih ih izopćuju iz društva, a koje se mogu otkloniti za 5 dolara, no ona taj novac ne mogu sakupiti.

 

Kap koja je prelila čašu za njih je bilo upoznavanje osmogodišnje djevojčice koju očuh alkoholičar seksualno zlostavlja, a njenog polubrata ozljeđuje vatrom. Više nisu mogle samo promatrati bez da išta poduzmu. Odmah su krenule telefonirati tražeći sponzore, i pronašle su ih 12, što je značilo da su mogle pomoći još desetero djece, koju su onda krenule tražiti po ulicama slumova.

 

Također su odnijele životne potrepštine pripadnicima plemena Pokot, u kojem se djevojčice u dobi od 9 godina udaju. Obred pripreme za vjenčanje uključuje žensko obrezivanje, posipanje pepelom cijelog tijela uključujući i novonastale rane. Nakon toga djevojčice borave u takvom stanju nekoliko dana, pri čemu mnoge umru od infekcije. Lea im je ukratko ispričala kakva bi poboljšanja obrazovanje moglo donijeti njihovom svakodnevnom životu i iznenadilo ju je što su joj nakon toga svi zapljeskali – jednostavno sami nikada nisu o tome razmišljali, no njeni su im savjeti imali smisla i bili su joj izrazito zahvalni. Kasnije je saznala da je te godine, umjesto uobičajenih šestero djece, u tamošnju školu upisano njih čak 36.

 

Po povratku iz Kenije, Nikolina i Lea već su bile pronašle sponzore za četrdesetero djece. Cijelo vrijeme bile su u kontaktu sa svojim prijateljicama u Hrvatskoj koje su ih hrabrile i pružale im podršku. Zajedno s njima odlučile su pokrenuti udrugu. Od njenog osnutka u listopadu prošle godine do danas, pronašle su sponzore za oko 110 djece, izgradile školu s 5 učionica i pokrenule sirotište u unajmljenom prostoru, za koje sada pokušavaju kupiti zemljište kako bi izgradile vlastiti prostor u koje bi ga premjestile.

 

Na pitanje ima li osjećaj da svojim radom uistinu postiže ikakve značajne promjene, s obzirom na nevjerojatan broj djece sa sudbinama poput prethodno opisanih, odgovara:

“Kao što je i vama i meni bitno da budemo siti, da nam bude toplo, tako je i njima. Znamo da nikad nećemo moći riješiti sve, no pomažemo koliko možemo, i nadamo se da ćemo s vremenom moći i više.”

Tvrdi da joj se nije teško nositi sa svime što je vidjela kada zna da čini sve što može. Ipak, kaže da više ne može istim očima gledati život kakav ima ovdje i da se s vremenom namjerava preseliti u Keniju.

IMG_9392-2

 

Zajedničkim snagama i dobrim djelima možemo uljepšati živote najmlađima. Najbolji način za to je pomoći im da steknu bolje obrazovanje. Donacije školskog pribora za afričku djecu i djecu u Bolnici Srebrnjak možete dati na našim štandovima na Ekonomskom, Učiteljskom, Građevinskom te Filozofskom fakultetu u Zagrebu do 16. ožujka.

 

Marija Kalebota Kodžoman