IMG_5997

U petak je na FER-u održano uvodno predavanje povodom otvorenja Elektroboja. Voditelj programa Marin Adrić okupljenima je predstavio ovo studentsko natjecanje u izradi praktičnih rješenja iz područja elektrotehnike koje se održava petu godinu zaredom.

Riječ je prepustio prodekanu Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Mariju Vražiću, koji je naglasio vrijednost ovakvih natjecanja kao dodatne prilike za usavršavanje inženjerskog pristupa rješavanju problema. Potom je par riječi održao potpredsjednik eSTUDENTa Jakov Hadžija koji je zahvalio organizacijskom timu Elektroboja i partnerima, pritom spomenuvši kako je Elektroboj jedino eSTUDENTovo natjecanje koje zahtijeva izradu fizičkih rješenja.

IMG_5978  

Nakon pozdravnih riječi, uslijedilo je predstavljanje partnera natjecanja. Krešimir Ilić iz tvrtke GlobalLogic objasnio je kako oni ne razvijaju vlastite proizvode nego ih izrađuju za klijente diljem svijeta, a specijalizirani su u automobilskoj industriji. Ante Bakić  iz tvrtke Inetec, koja se bavi izradom robotskih sustava za nuklearne elektrane, pohvalio je format u kojem je Elektroboj zamišljen, ističući kako je to upravo ono što buduće inženjere u daljnjem poslovnom okruženju čeka.

Tihomir Čihak iz Končar- Instituta za elektrotehniku ukratko je prisutnima objasnio djelatnosti grupe – istraživanje i razvoj, izrada vlastitih rješenja na području elektroenergetske opreme i transporta te dijagnostika, ispitivanje i certificiranje. Tvrtku Rimac Automobili predstavio je Dario Antolović koji nam je otkrio kako su izgledali počeci Mate Rimca, koji je u svojim srednjoškolskim danima izradio pametnu rukavicu za kontrolu računala. Upravo tako nešto će i natjecatelji Elektroboja imati priliku razviti.

IMG_6019

O radu tvrtke Xylon na FPGA pločicama i na modeliranju trodimenzionalne okoline automobila govorio je njihov predstavnik, Gordan Galić, dok je o održavanju inteligentnih prometnih sustava i telekomunikacijskih infrastruktura govorio Kristijan Bene, predstavnik tvrtke Telegra.

Nakon predstavljanja tvrtki, održana su dva motivacijska govora kojima su najavljene ovogodišnje teme Elektroboja, sigurnost i agronomija. O sigurnosti je govorio Ladislav Jurić iz tvrtke Baggizmo, kojoj je cilj da njihov novi proizvod bude “najsigurniji novčanik na svijetu”. Temu agronomije predstavio je Tihomir Šašić iz tvrtke In2 koji je objašnjavao primjenu bespilotnih letjelica u poljoprivredi. Smatra da su one danas ono što su računala bila 80-ih godina prošlog stoljeća.

Konačno, za dodatnu motivaciju studentima da se prijave na Elektroboj, pozvan je i višegodišnji pobjednik Filip Šklebar. Ispričao je kako je na Elektroboju sudjelovao sve prethodne četiri godine, pri čemu je dvaput pobijedio, a jednom bio drugi. Upravo je iskustvo s prvog natjecanja, na kojem njegov tim nije bio među prva tri, istaknuo kao najvrjednije za daljnji rad. Te je godine stekao najviše iskustva koje mu je omogućilo da se iz godine u godinu ponovno prijavljuje i postiže rezultate koji govore sami za sebe. Kao akademska potpora, na predavanju su prisustvovali i Davor Cihlar te profesori s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Hrvoje Džapo i Igor Krois koji su od samog početka u Elektroboj uložili svoje vrijeme i znanje.

Na kraju predavanja, voditeljice Elektroboja Ena Fuzul i Barbara Ćosić još su jednom pozvale sve zainteresirane studente da se prijave na ovogodišnje natjecanje. Prijaviti se možete do 13. ožujka putem ove poveznice. Više informacija o samom natjecanju možete pronaći na službenoj web ili Facebook stranici.

Marija Kalebota Kodžoman i Brigita Budimir