simun mozgalo radionica

IMG_0019

Zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva te eSTUDENT u srijedu su bili domaćini prve radionice ovogodišnjeg Mozgala, natjecanja u izradi Big data rješenja. Tema radionice bila je „Čišćenje, pretprocesiranje i obrada podataka“, a vodili su je predstavnici poduzeća SV Group – Šimun Karačić i Teo Manojlović.

U prvom dijelu opisan je Apache Spark, alat za obradu podataka koji se svakodnevno koristi u tvrtki SV Group, dok je u drugom dijelu, između ostaloga, prikazana demo obrada slika na clusteru što uključuje učitavanje slika, skaliranje, spremanje u vektorski oblik te naknadno spremanje u posebne Spark podatkovne tipove koji se mogu iskoristiti za daljnju obradu slika, a na kraju i za izradu rješenja ovogodišnjeg problema.

Tim povodom diplomirani profesor fizike i informatike s PMF-a Šimun Karačić (26) odgovorio je na nekoliko pitanja.  

Zašto je znanost o podacima važna?

Ajoj. Kakvo pitanje. Znanje je moć, a trenutno postoji hrpetina znanja i informacija s kojima ljudi ne znaju što će. Zašto je važna? Pa na primjer, u prosjeku dva-tri dana prije nego što bi ebola došla do nekog dijela svijeta, znali smo da će ona doći tamo i znali smo koje ljude treba smjestiti u karantenu. Ovo je trivijalan primjer koji pokazuje koliko je Data znanost raširena i važna.

Kako te je privukla znanost o podacima? Koliko dugo se njome baviš?

Radim ovaj posao oko godinu dana, a napravio sam nešto što se studenti inače boje napraviti. Bio sam na predavanju i Petar Zečević, moj današnji mentor u firmi, rekao je kako zapošljavaju mlade ljude. Na predavanju su bila 33 studenta, a ja sam jedini koji je došao na razgovor za posao. Došao sam tamo, imao samo jako malo znanja, međutim vidjeli su da sam, uz to što sam mlad, entuzijastičan. Odlučili su uložiti u mene. To je ono čega se studenti trenutno najviše boje – javljati se na intervjue za posao. A to treba činiti.  

Mozgalo?

Nažalost nisam sudjelovao, međutim, Mozgalo je super. Naime, natjecanje je nešto što je jako prošireno u inženjeringu, programiranju i znanosti o podacima. Svi žele pokazati da su bolji od drugih. Uz to, Mozgalo omogućava i rad na zabavnim problemima i to u grupama. Sama činjenica da se studenti koji su zainteresirani za specifične stvari povezuju i rade na istim problemima je nevjerojatno važna. Preporučeno je da se uči u grupama, zajednički rješavaju problemi te da se prezentiraju rješenja. U tom smislu je Mozgalo ogroman plus Hrvatskoj.

Ovogodišnja tema natjecanja je nenadzirana kategorizacija slika. Što misliš o njoj?

Jako, jako zanimljivo. Zato što dođeš, izračunaš nešto i ne dobiješ samo neku hrpu brojeva, nego ti je ta hrpa brojeva slika. Omogućava ti da vidiš što si napravio. To je odlično za početak, jer je ljudima jako teško shvatiti što sad ti brojevi znače. Pitaju se: Što sam ja sad napravio? Ovdje vidiš rezultat.

Što savjetuješ natjecateljima?

Samo hrabro, bez straha. Što god napravili, pogledat ćete to za šest mjeseci i pomisliti: „Pa ovo je užasno, kako sam to napravio?“ Kad se krenete obrazovati, kada krenete raditi na tome, nevjerojatno brzo ćete napredovati. Samo treba krenuti.

Što je bio cilj ove, prve Mozgalove radionice?

Cilj je bio upoznati studente s alatima koji su im na raspolaganju. Fokusirali smo se na neke s kojima je jako jednostavno raditi i s kojima je najjednostavnije započeti. Isto tako, upoznali smo ih s onim što im ti alati nude. Ovo su alati koje mogu preko vikenda instalirati i biti spremni za rad s njima.

Publika?

Sramežljiva. Bilo je nekoliko pitanja. Na sreću, Teo i ja smo imali odgovore na njih. Držao sam već nekoliko predavanja i moram reći da su studenti uglavnom sramežljivi. Studenti dižite ruke u zrak i postavljajte pitanja. Mislim da uzrok toga nikako nije u neznanju, problem je baš u sramežljivosti. Jedini je način da se prestanu postavljati glupa pitanja, ako ona uopće postoje, da ih postaviš i da naučiš zašto je to pitanje glupo.

Radiš u tvrtki SV Group. Na radionici ste nekoliko puta pozvali prisutne da vam se jave.

Nisam vjerovao da ću naletjetiti na ovako dobru firmu. Radimo s najnovijim tehnologijama, a atmosfera je nevjerojatna. Svako malo imamo razgovore s direktorima koji nas pitaju kako se osjećamo, što želimo naučiti. Dobivamo certifikate. Važno je reći da SV Grupa puno ulaže i da često traži mlade ljude pa se samo javljajte. Evo i moj e-mail: simun.karacic@svgroup.hr.

IMG_0023

Sljedeća Mozgalova radionica također će se održati na FER-u, i to u srijedu 12. travnja 2017. godine. Više informacija na Facebook Mozgalo.

   teo mozgalo radionica

Tekst: Marin Adrić

Foto: Ivo Livačić