resize

Elektroboj je natjecanje u izradi praktičnih rješenja iz područja elektrotehnike i kao takvo, jedinstveno u Hrvatskoj. Osim natjecateljskog dijela, Elektroboj čini i niz pomno osmišljenih predavanja i radionica. Cilj ovog projekta je popularizacija elektrotehnike, poticanje studenata da svoje ideje i znanja pretoče u praksu te povezivanje studenata i renomiranih tvrtki iz domene elektrotehnike i računarstva.

Prošlogodišnji pobjednici su Ivana Tipura, Petra Bucić i Josip Gulan iz tima Scissorhands koji su svojim elektroničkim škarama oduševili sve prisutne. Njihove škare, osim što olakšavaju rad u voćarstvu i vinogradarstvu, također posjeduju sistem koji sprečava da se osoba poreže.

Možete li nam kratko predstaviti vaše rješenje?

Prošle godine razvili smo električne škare koje su odgovarale na temu agronomija. Naše škare bi prvenstveno trebale pomoći ljudima u vinogradarstvu i voćarstvu.

Kako ste došli na tu ideju?

Tako što sam ja jedan dan radio u vinogradu i osjetio koliko je zapravo teško rezati cijeli dan, a onda sam shvatio kako u nekoliko elektroničkih sklopova i malo varenja možemo puno pomoći u vinogradarstvu.

Jeste li nastavili razvijati to rješenje nakon Elektroboja?

Nažalost nismo jer nemamo dovoljno vremena zbog fakulteta i poslova, no prototip je i dalje u funkciji.

Što vas je potaknulo na prijavu prošle godine?

Imali smo odličnu ideju i htjeli smo ju realizirati, a Elektroboj je bio odlična prilika za to te su nam pružali materijale potrebne za izradu.

Koliko vremena ste proveli na razvoj rješenja?

Rješenja smo počeli razvijati od samog početka natjecanja što je ključno zato što morate naručiti neke komponente na vrijeme pogotovo ako želite biti unutar budžeta pa naručujete dijelove iz Kine. Tako da nemojte sve ostavljati za zadnji tren.

Jeste li naišli na neke izazove i kako ste ih prebrodili?

Najveći izazov s kojim smo se susreli je taj što je naš proizvod bio interdisciplinaran te je uključivao dosta strojarstva i elektronike, a nikome od nas to zapravo nije struka te smo morali steći puno novih znanja i vještina. Kolega je napravio vrhunski posao s tim što je to izradio u svojoj garaži samostalno.

Koliko su vam pomogle radionice i predavanja u sklopu Elektroboja?

Radionice su bile dosta korisne posebno za nas koji recimo ne znamo lemiti ili neke slične osnovne radnje koje su nam bile potrebne za izradu naših rješenja. Tako da predlažemo da idete na njih.

Je li Vam iskustvo s natjecanja pomoglo pri zapošljavanju ili stjecanju neke prakse?

U svakom slučaju jest, možda ne direktno, ali nam koristi u CV-u. Kad netko vidi da smo pobijedili na Elektroboju često se zainteresiraju, te u mnogim tvrtkamapostavljaju detaljnija pitanja. To im je zanimljivo i sviđa im se ideja ovog natjecanja.

Što biste savjetovali ovogodišnjim natjecateljima?

Natjecanje je super prilika da netko financira vašu ideju, a proizvod također ostaje vama. Upoznate super ljude iz industrije i dobijte odlično iskustvo za CV. Također će vam ljudi iz industrije i profesori uvijek rado pomoći kad god zapnete s nečim. Steći ćete iskustva koja ne možete steći na fakultetu, a i nagrade su super.

Magdalena Bušić