IMG_4944

U petak, 13. siječnja 2017., u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu održano je svečano otvorenje ovogodišnjeg Moot Court Croatia, natjecanja u obliku simuliranog suđenja, jedinog takve vrste na hrvatskom jeziku i prema hrvatskom pozitivnom pravu.

Na samom početku otvaranja okupljenima se obratila Laura Krizel, voditeljica organizacijskog tima Moot Court Croatia, te se u uvodnom govoru prvo zahvalila svim profesorima, studentima, fakultetima, odvjetničkim uredima i brojim partnerima koji su kroz ovih pet godina pomagali u provođenju natjecanja. Laura je predstavila ovogodišnje natjecanje i naglasila da je koncipirano za studente trećih i viših godina svih pravnih fakulteta u Republici Hrvatskoj. Natjecanje se sastoji od pismenog i usmenog djela. Istaknula je da je to prilika da se studenti pravnog fakulteta oslobode straha i okušaju svoju sreću pred budućim poslodavcima.

Anamaria Sluganović, predsjednica udruge eSTUDENT, nakon pozdrava svih prisutnih  predstavila je Udrugu kao najaktivniju studentsku udrugu Hrvatskoj. Naglasila je da eSTUDENT pokušava poboljšati studij studentima tijekom studiranja i dati im priliku da rade nešto više tijekom studentskih dana. Istaknula je da je MCC odličan primjer baš takvog projekta.

MCC je projekt koji postoji već pet godina, i iz godine u godinu se vidi njegov progresivni rast, zbog čega nam je iskreno drago. Također, studente potičem da se prijave  na natjecanje te da se ne boje izazova.

Prof. dr. sc. Hrvoje Sikirić, predstavnik Uprave Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i katedre za Međunarodno privatno pravo prenio je pozdrave uprave fakulteta, posebno dekanice Dubravke Hrabar. U svom govoru istaknuo je:

Fakultet onoliko vrijedan, onoliko uznosit, onoliko veseo, onoliko s osmijehom koliko su studenti ponosni na svoj fakultet i onoliko koliko studenti na fakultetu žive s osmjehom. Studenti su najveća vrijednost ovog fakulteta. Što više učine za svoj fakultet, što fakultet osjete više svojim to će više činiti za sebe. Jedan od načina na koji studenti doprinose ovom fakultetu, je i ovo natjecanja. Pravni fakultet tradicionalno potiče studente na natjecanja. Vrijednost ovog natjecanja je što povezuje sve pravne fakultete u Hrvatskoj i to je ono po čemu je ovo natjecanje jedinstveno i to daje priliku da se studenti međusobno upoznaju. Potičem vas da se prijavite na natjecanje, jer time sebi činite nevjerojatnu dobro, a to će vam donijeti osmjeh na lice.

Dalibor Valinčić, predstavnik partnerskog društva Wolf Theiss, prisjetio se sad već davne 2012. godine kada je bio mentor prve generacije:

To je bio veliki izazov, na prvom sastanku mog tima sami studenti nisu znali kako to sve skupa treba izgledati, ali možda čak i više od njih, ni sam nisam znao što treba. Kasnije, s vremenom zajedno su rasli i učili jedni od drugih, te smo zajedno uspjeli napraviti nešto veliko. To natjecanje je bilo odlično iskustvo za mene, a što se tiče mojih studenata, nadam se da su puno toga naučili, te da je imalo dobar i pozitivan učinak na njih, jer svih četvero članova tima, nakon završetka studiranja, postali su odvjetnički vježbenici. Savjetovao bih vam da se prijavite na natjecanje, sasvim sigurno će vam biti odlično iskustvo te da će te uspjeti spoznati sami sebe

istaknuo je Valinčić.

Tihana Balagović, dugogodišnja mentorica i sutkinja na MCC-u, može se pohvaliti da je sudjelovala na svih pet dosadašnjih MCC natjecanja. Svoje sudjelovanje shvaća kao plaćanje duga i iskaz zahvalnosti zbog sličnih natjecanja koja je imala kao studentica koja su je učinila puno boljom pravnicom nego što bi bila bez njih. Također, u govoru je istaknula kako ovakva natjecanja daju priliku da se znanje koje se može usvojiti kroz predavanja, sada primijeni vježbama kroz elemente koji će jednoga dana postati dio posla. Također, ovakva natjecanja, mnogima su dala motivaciju za nastavak studiranja, kao i za postizanje akademskih postignuća. Kroz ovo natjecanje učite raditi u timu, učite kako komunicirati s ljudima, susrećemo se sa svijetom koji kao studenti nikad ne bi upoznali, poput drugih studenata, mlađih kolege koji rade u struci, sudaca i odvjetnika. Jedino je bitna motivacija. Sve ostalo su izlike.

Na samom kraju organizatori su istaknuli da prijave traju sve do 25. siječnja te su podsjetili na vrijedne nagrade koje se dodjeljuju dvjema najboljim ekipama, najboljem pisanom podnesku i najboljem govorniku, ali i mogućnost osvajanja ECTS bodova za 5. godinu studija.

IMG_4602