PREDVIĐANJE-01-01

PREDVIĐANJE-01-01

Studentska udruga eSTUDENT i ove godine organizira Mozgalo, jedinstveno natjecanje u Hrvatskoj u kojem studenti odmjeravaju snage u strojnom učenjudata miningu i izradi Big Data rješenja. Ovogodišnje natjecanje otvoreno je sinoćnjim predstavljanjem tvrtki partnera i predstavljanjem zadatka. Dvorana A302 na zagrebačkom FER-u bila je premala za sve potencijalne natjecatelje.

„Ovogodišnji zadatak je nenadzirana kategorizacija slika, tj. grupiranje slika prema njihovom sadržaju. Bit će oko 7 000 slika, različitih formata. Na slikama će biti ljudi, kuće, životinje, ma svašta. Ne postoje objektivni kriteriji po kojima ćemo donijeti odluku o pobjedniku. Oslanjat ćemo se na kvalitetu, inovativnost rješenja i na neku točnost“, rekao je član Mozgala Antun Razum.

Zadatak su osmislili Paulo Katić, Andrea Stanić i Antun Razum, a sastavljanje zadatka trajalo je oko mjesec dana. „Bilo je vrlo intenzivno. Valja naglasiti da su zadatak prije smišljali zlatni partneri, odnosno neka firma pa je za nas u Mozgalu sada bilo puno više posla no inače. Baš sam pričao s nekim studentima, kažu da su baš zadovoljni sa zadatkom. Stvarno je puno ljudi došlo, to smo predviđali. Nadam se da će svi prijaviti,“ kaže Razum.

Zadatkom je zadovoljan i potencijalni natjecatelj, FER-ovac Domagoj:

„Zanima me ovo područje, prvi put sam tu. Napokon sam pronašao tim. Postoji hrpetina neiskorištenih podataka. To treba iskoristiti. Tema je dosta zahtjevna, ali smislena.“

Među jučerašnjim predstavljačima tvrtki bila je i Andrijana Brkić, koja je svoj sadašnji posao pronašla upravo zahvaljujući Mozgalu:

„Pretprošle godine je moj tim osvojio prvo mjesto, a prošle godine treće mjesto. Meni je to bilo prekrasno iskustvo. Studirala sam matematičku statistiku na PMF-u. Jako je bitno da se tijekom fakulteta studenti posvete i nečem uz fakultet. To studente približava poslovnom svijetu u koji će kasnije ući. Ja sam imala i tu sreću da sam dobila posao. Radim kao bussines analyst u tvrtki za koju sam prvi put čula baš na Mozgalu. Mozgalo je sigurno bio važan faktor za dobivanje posla.“

Podsjetimo, cilj Mozgala je poticanje studenata na analitičko razmišljanje, predikciju te samostalno razvijanje kreativnih rješenja stvarnih problema. Valja spomenuti da studenti tijekom natjecanja razvijaju komunikacijske i poslovne vještine, timski rad te se povezuju s brojnim poduzećima i potencijalnim poslodavcima. Osim toga, za pobjednike natjecanja osigurane su vrijedne novčane nagrade, a uz samo natjecanje prijavljenima se nude i razna predavanja i radionice.

Prijave za Mozgalo otvorene su do 15. ožujka. Srebrni partneri Mozgala su INA, Zagrebačka banka, Infobip, ReversingLabs, Microblink, SV Group i ADACTA, a brončani partneri su C&I i Jane Street.

Marin Adrić