51327368_2026524670771744_101587044681121792_n

 

U utorak, 19. ožujka, na Fakultetu elektrotehnike i računarstva održano je prvo edukativno predavanje u sklopu App Start Contesta, studentskog natjecanja u izradi mobilnih i web aplikacija. Predavanje je bilo na temu računalnog vida, a samo predavanje je održao Chief Technology Officer Microblinka, Jurica Cerovec. 

Predavanje je započelo kratkim uvodom o strojnom učenju i umjetnoj inteligenciji na kojoj Microblink temelji razvoj svojih proizvoda. Cerovec je podijelio svoja brojna iskustva jer kao inženjer svakodnevno radi na računalnom vidu, a za primjer je uzeo pojedine Microblinkove proizvode. BlinkCard, BlinkID, BlinkReceipt, BlinkInput, PhotoPay su softverske komponente koje je Microblink razvio, a koje rješavaju specifične probleme u području računalnog vida. Postojeći algoritmi nisu bili dovoljni za rješavanje kompleksnijih problema prepoznavanja teksta, stoga su se okrenuli potpuno novom istraživačkom smjeru – strojnom učenju. Glavne odlike Microblinkove tehnologije koje klijenti hvale su izrazito brzo skeniranje te velika preciznost i pouzdanost algoritama. A dodatno, s obzirom da se cijeli proces skeniranja izvodi samo na mobitelu (bez serverske obrade), kupac upravlja svim podacima što je jako važno s aspekta sigurnosti i privatnosti. Svi proizvodi (SDK-ovi) se vrlo jednostavno implementiraju u bilo koju drugu mobilnu aplikaciju.

Cerovec je svojim predavanjem upoznao studente s rastućom industrijom te kako računalni vid primijeniti na svom programskom rješenju. Predavanje je prvo u nizu od pet sveukupno, a ideja je da se natjecateljima predoče metode pristupa problemu. Za više informacija o daljnjim predavanjima posjetite Facebook stranicu App Start Contest natjecanja.

Vinko Rajič