ASC Uvodno predavanje-86

Jedno od najvećih studentskih natjecanja u izradi web i mobilnih aplikacija, App Start Contest održalo je svoje svečano otvorenje 16. siječnja 2019. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva.

Događaj je otvoren pozdravom i prigodnim govorom prodekanice za nastavu doc. dr. sc. Mihaele Vranić te potpredsjednice Udruge eSTUDENT Barbare Ćosić. Otvorenju su prisustvovali i partneri natjecanja koji su zainteresiranim studentima i studenticama predstavili svoja poduzeća i način njihova rada. Prvo su se predstavili C++ partneri: Asseco South Eastern Europe i Undabot te C partneri: Bornfight, Five, CoreLine, Microblink i Photomath. Cilj predstavljanja navedenih poduzeća bio je informirati studente i studentice o projektima na kojima svaki od njih radi, o studentskom zapošljavanju i mogućnostima ostanka u poduzeću nakon studija te o otvorenosti poduzeća za konzultacije i mentorirana vodstva u kreiranju rješenja za App Start Contest. U tom je duhu predstavnik Undabota, Dejan Tošić ponudio korisne ASC Tips and Tricks prilikom čega je predstavio prošlogodišnje finaliste App Start Contesta, MyBeeLine, aplikaciju za podršku pčelarima i DrinkApp, aplikaciju za jednostavno naručivanje jela i pića u restoranima. Zainteresiranim studentima i studenticama, Dejan Tošić poručuje da pronađu ciljanu skupinu, obave intervjue, budu kritički nastrojeni prema sebi kako bi dobili uvid u pravo stanje na tržištu, traže feedback i usmjere proizvod na pravi način te savjetuje učite, steknite iskustvo, zabavite se, upoznajte nove ljude, iskušajte se. Također, neka su poduzeća iskoristila priliku podijeliti svoja iskustva sudjelovanja na App Start Contestu. Tom je prigodom Damjan Spevec, predstavnik poduzeća Five započeo svoj govor “Od App Start Contesta do karijere u Fiveu” te naglasio kako su za njihovu pobjedu na natjecanju 2015. godine zaslužni partneri, kojima su se obratili za konzultacije i pomoć pri kreiranju aplikacije.

Svoja iskustva sudjelovanja u App Start Contestu podijelio je Jurica Cerovec, predstavnik poduzeća Microblink na ovogodišnjem otvorenju. Svake godine su bili jako zanimljivi projekti. Znači bilo je puno projekata koje su studenti odradili samo da nešto nauče, što je bilo pozitivno samo po sebi. Bilo je fakat dobrih projekata gdje se vidi da studenti mogu napraviti zanimljive stvari koje se mogu pretvoriti u startup. Naš neki glavni motiv zbog čega smo bili na ASC-u i zbog čega smo tu već petu godinu je baš to što vidimo koliko studenti napreduju, znači koliko napreduju od trenutka kad krenu raditi na nekom projektu do trenutka kad završe konačni pitch jer najveći motiv je kad neki studenti ili bilo tko zapravo radi na nekom svojem projektu i kroz njega nauči najviše što može.

Otvorenje App Start Contesta završeno je zahvalom partnerima i svim prisutnima u ime organizacijskog tima, na čelu s voditeljima Filipom Dragićem i Viktoriom Krapić.

ASC Uvodno predavanje-129

Otvorenjem App Start Contesta započele su i prijave na natjecanje. Studenti se mogu prijaviti u timovima od najmanje dva do najviše pet članova čime im se otvara mogućnost da naprave korak bliže uspjehu. Prijavom na natjecanje, studenti imaju priliku primijeniti svoje znanje kao i dodati dašak kreativnosti kako bi osvojili vrijedne nagrade. Osim toga, u sklopu natjecanja organizirane su radionice kao i mentorstvo kako bi natjecatelji što uspješnije realizirali svoju ideju kao i upotpunili svoje znanje. Studenti sudjelovanjem na App Start Contestu imaju priliku povezati se s poduzećima te dobiti svoj prvi pravi posao ili praksu na području mobilnog ili web programskih rješenja. Studenti se mogu prijaviti na linku, a za više informacija o natjecanju posjetite službenu ili Facebook stranicu.

Antonela Jukić i Vinko Rajič