Prvo motivacijsko predavanje: Predikcijski modeli – pogled u budućnost!

 

U srijedu 10.12. na Matematičkom odsjeku Prirodoslovno – matematičkog fakulteta održano je prvo ovogodišnje motivacijsko predavanje s temom „Predikcijski modeli – pogled u budućnost!“. U goste nam je stigao Renee Ahel, koji se već 7 godina bavi data miningom u Vipnetu.

Glavni cilj predavanja bio je studentima približiti prediktivno modeliranje i pokazati da se predikcijski modeli koriste svuda oko nas – od zadržavanja korisnika i ponude novih usluga u telekomima, odobravanja kredita i limita u bankama, u programima vrijednosti, u osiguranjima pa čak i u vremenskoj prognozi.

Osim predikcijskih modela, usredotočio se i na Big datu, točnije, je li Big data samo „buzzword“, koliko je zapravo Big data „big“ te gdje se trenutno nalazi u takozvanom Gartner hype cycleu i koja su očekivanja od nje.

Čuli smo i pojedinosti o Googleovom projektu „Google Flu Trends“ u kojem su istraživači iz Googlea praćenjem pretraga na tražilici pokušali pratiti širenje gripe u SAD-u te otkriti nova žarišta. Uz to istaknuo je ostale najpoznatije primjere na svjetskoj razini: Pandora, Criticker,  scoreahit.com, američki maloprodajni lanac Target koji je na temelju kupovine određenih proizvoda zaključio je li neka žena trudna, Predpol.

Na kraju, Renee je dao upute kako početi, na koja znanja se usmjeriti te koje knjige bi preporučio. Predavanje je bilo vrlo uspješno, vrlo zanimljivo s mnogo šaljivih i zabavnih trenutaka, veliko hvala Reneu!

Ukoliko želite saznati više o predavanju pogledajte prezentaciju. :)