cof

U suradnji eSTUDENTovog Consulting tima URED i Mazars Cinotti društva, 25. svibnja održana je radionica na temu “Porezne uštede”. Mazars je međunarodna, integrirana i neovisna organizacija, specijalizirana za pružanje usluga revizije, računovodstva, poreza, prava te savjetovanja. Slovi kao organizacija s dugom tradicijom poslovanja od 1940. godine, kada ju je osnovao Robert Mazars u Rouenu u Francuskoj. Društvo je globalni zamah doživjelo 1980-ih zahvaljujući tadašnjem izvršnom direktoru Patricku de Cambourgu, čime je Mazars društvo preraslo od tvrtke s 33 zaposlenih u svjetsku grupaciju. Mazars Cinotti društvo predstavlja punopravnu sastavnicu Mazars grupe specijaliziranu za pružanje revizijskih, poreznih, financijskih te računovodstveno–knjigovodstvenih usluga te trenutno surađuje s više od 200 poslovnih klijenata.

sdr

Radionici održanoj na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu prisustvovali su, osim članova UREDa, ostali članovi udruge eSTUDENT i studenti Ekonomskog fakulteta Zagreb. Prije održavanja radionice, studenti su bili podijeljeni u timove za rješavanje četiri unaprijed zadana casea. Radionica je održana pod vodstvom poreznih stručnjaka Šime Prtaina i Tina Martinčevića, koji su s prisutnim studentima analizirali rješenja caseva i predstavili svoja rješenja. Problematika caseva doticala je široki spektar područja poreznih ušteda; od knjiženja izdanih jamstava, stanjene kapitalizacije (thin-cap), kamata na zajmove između povezanih osoba pa sve do problematike isporuka nekretnina. Nakon radionice red je došao na mnogobrojne upite studenata o Mazars Cinotti društvu, mogućnosti zaposlenja te stručnoj praksi.

Predavači Šime Prtain i Tin Martinčević dali su odgovor na pitanje što misle o inicijativama poput Consulting teama URED: “Studenti postaju svjesni da ih gradivo usvojeno na faksu ne čini spremnima za susret s tržištem rada. Inicijative studenata poput Consulting teama URED primjer su odlične suradnje i upoznavanja poslodavaca s potencijalnim zaposlenicima. Iz ugla poslodavca, valja istaknuti da nam sudjelovanje u sličnim inicijativama puno znači s obzirom na to da nam daje bolji uvid u želje i potrebe studenata, a vjerujemo da studentima pomaže u shvaćanju perspektive i potreba poslodavaca. Ono što nam se posebno svidjelo bila je ‘nabrijanost’ polaznika te spremnost da sudjeluju čak i na malo zahtjevnijim zadacima – i to prilično uspješno.”

Za kraj želimo zahvaliti predavačima na izdvojenom vremenu i dijeljenju svojih znanja i iskustava te Ružici Marti Ljubičić na organizaciji radionice.

cof

Napisala: Iva Pištelek