MOOT COURT CROATIA je natjecanje u obliku simuliranog suđenja nastalo po uzoru na natjecanja ovoga tipa koja su iznimno popularna među studentima prava diljem svijeta. Njegova specifičnost jest što je prvo i jedino takvo natjecanje koje se održava na hrvatskom jeziku te po hrvatskim pozitivnim propisima.

Kroz pripreme, natjecatelji stječu vrijedno iskustvo rada u timu, istraživanja slučaja, pisanja podnesaka i sudjelovanja u raspravama pred sudom.

Uz to, veliku vrijednost natjecanja čini intenzivna uključenost profesora, asistenata, sudaca, odvjetnika te nekih od najboljih odvjetničkih ureda u Republici Hrvatskoj, koji su ujedno i partneri samoga natjecanja.

S obzirom na to, sudjelovanjem na Moot Court Croatia studenti imaju priliku povezati se sa studentima prava i pravnim stručnjacima iz cijele Hrvatske.

Pratite nas i na našoj facebook stranici.

ZAŠTO SE PRIJAVITI NA MCC?

  • Iskustvo u analizi slučajeva i istraživanju raznih baza podataka (npr. sudske prakse),
  • Unaprjeđenje vještine pisanja i strukturiranja pravnih argumenata
  • Upoznavanje potencijalnih budućih poslodavaca
  • Umrežavanje s budućim kolegama, upoznavanje novih ljudi
  • Iskustvo u timskom radu
  • Razvoj sposobnosti i samopouzdanja
  • Nagrade za najbolji pisani podnesak, za najboljeg govornika, a pobjednike očekuje i praksa u jednom od najboljih odvjetničkih ureda

Dojmove, iskustva i savjete članova pobjedničke ekipe 2013. godine možete pogledati na videu.

 

PRAVILA NATJECANJA

Natjecanje se sastoji od:

• pisanog dijela, u kojem sve natjecateljske ekipe moraju pripremiti pisane podneske za obje strane u hipotetskom slučaju te

• usmenog dijela, u kojem će natjecateljske ekipe iznositi svoje argumente pred sudačkim vijećem, zastupajući obje strane u hipotetskom slučaju

 

Na Moot Court Croatia se mogu prijaviti studenti treće i viših godina Pravnog fakulteta u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu.

Ekipe se sastoje od minimalno dva, a maksimalno četiri člana.

Tim koji je već sudjelovao na Natjecanju može se ponovno natjecati u istom sastavu, osim ako je tim tog sastava već pobijedio na Natjecanju prijašnjih godina.

Natjecateljske ekipe koje su ispale na preliminarnim ročištima prethodnih godina Natjecanja mogu se ponovno natjecati u istom sastavu.
Natjecateljska ekipa ne može se sastojati od članova koji su studenti različitih pravnih fakulteta u Republici Hrvatskoj.

PRAVILNIK
SLUČAJ