Elektroboj 2018.

Elektroboj je 2018. predstavio dvije teme natjecanja – Agronomija i Sigurnost. Na velikoj završnici u potpuno novom i opuštenom okruženju u Bikers Beer Factoryu svoja rješenja predstavilo je sedam timova: Tim 1, The Postal Predators, StrujuTresem, Scissorhands, BeeSmart, Agropoštari te A je to.

Prema stručnim ocjenama i komentarima žirija, pobjedu je odnio tim Scissorhands s rješenjem Električne škare. Članovi tima Josip Gulan, Petra Bucić i Ivana Tipura osmislili su i izradili specijalizirane električne škare za vinogradarstvo koje su osigurale veću efikasnost, minimalan napor i kraće vrijeme obavljanja zadatka. Sretni pobjednici odnijeli su nagradu vrijednu osam tisuća kuna.

Drugo mjesto odnio je tim A je to s rješenjem Prostec – uređaj u formi štapa u kombinaciji s elektronskim markicama koji ima funkcije identifikacije životinja te unosa za farmera bitnih podataka. Članovi tima A je to osvojili su nagradu vrijednu pet tisuća kuna.

Na trećem mjestu i s nagradom u iznosu od tri tisuće kuna, završio je tim StrujuTresem s rješenjem eAgrar. Cilj njihovog projekta bio je razviti sustav za praćenje vremenskih uvjeta, prvenstveno u vinogradima i voćnjacima, čiji je glavni dio bežična senzorska mreža.

Elektroboj je u 2018.godini doživio veliki uspon i napredak. Konkurencija je bila jaka i žestoka, a veliki trud i rad finalista bio je vidljiv na finalnim rješenjima koja su po prvi put u Elektroboju sva radila! Sve fotke sa završnice možeš pogledati ovdje.

Elektroboj 2017.

Elekroboj 2017. prvi puta je predstavio dvije teme natjecanja – Gastroelektronika i Tehnomoda. Svoja praktična rješenja u zagrebačkom Tehnološkom parku predstavilo je sedam timova: Pelikani, Electronics&chills, ElectroBoysi, D0D0, Nibble Tech, Yankees te Požuri polako. Stručni žiri odlučio je da je pametni sat tima Yankees pobjednik.

 eboj1

Pobjednička ekipa Yankees osvojila je nagradu u vrijednosti od osam tisuća kuna i predinkubacijski paket u Tehnološkom parku u Zagrebu. Njihov pametni sat na sebi ima razne senzore kojima se prati tjelesna aktivnost. Sat po svojim dimenzijama konkurira postojećim riješenima i mogao bi služiti kao fitnes rieker. Pokazuje normalno vrijeme te se spaja na smartphone. Razvili su i svoju aplikaciju za prijenos podataka te svoju programsku potporu unutar uređaja.

Drugo mjesto pripalo je ekipi Pelikani s nagradom od pet tisuća kuna. Oni su izradili pojas s ugrađenim senzorom za detekciju pada osoba.

Treće mjesto i nagrada od tri tisuće kuna pripali su ekipi Electroboysi i njihovoj „diferencijalnoj termalnoj analizi“.

 

Elektroboj 2016.

Natjecanje je po prvi puta promijenilo koncept – uvođenjem teme natjecanja. Ovogodišnja tema je bila Pomozi! – razvijanje praktičnog rješenja koje će pomoći osobama s tjelesnim oštećenjima ili unaprijediti njihovu kvalitetu života, i Educiraj! – razvijanje rješenja namijenjenog edukaciji.

U drugu fazu natjecanja stručni žiri odabrao je sljedeće timove: Bare i plaćenici, Pjesnici, Dipol, Samo ljubav i Robotronik. Možemo reći kako su ove godine natjecatelji bili pjesnički raspoloženi te su se u potpunosti posvetili tematskom duhu Pomozi! i Educiraj! čiji je glavni cilj bio razviti vlastito praktično rješenje za osobe s oštećenjem vida, sluha, govora ili ekstremiteta te pomoći edukaciji školaraca o znanosti.

eboj_2016_zavrsnica

Pobjednik trećeg Elektroboja i dobitnik novčane nagrade u iznosu 8 000 kuna je tim Pjesnici. Antun Skurić, Milenko Šaponja i Ivan Bebić osmislili su „GuitarFriend“, gitaru koja osobama s invaliditetom pomaže u postupku učenja sviranja i samog sviranja gitare. Njezina svrha je zamijeniti jednu od ruku koja onemogućuje nesmetano sviranje.

Drugo mjesto te nagradu u iznosu od 5 000 kuna su osvojili Filip Šklebar i Matej Ferenčević u timu Dipol. Njihov „Experiment Workbench“ je predloženo rješenje uređaja koje u sebi sadrži osnovne instrumente potrebne za izvođenje eksperimenata u sklopu nastave iz područja fizike, kemije i elektrotehnike.

Treće mjesto i nagradu u iznosu 3 000 kuna osvojio je tim Bare i plaćenici. Članovi Bare Luka Žagar, Ivan Žagar, Filip Marić i Pavle Gamoš osmislili su „Razvojnu platformu za edukaciju“ na kojoj djeca i odrasli mogu temeljito istraživati robotiku. Mehanička izvedba same platforme ima funkciju četveronožnog hodača čime obuhvaća i probleme mobilne robotike.


Elektroboj 2015.

Natjecanje je zadržalo isti koncept te je prijavljeno 15 timova. Iako manja brojka nego prethodne godine, konkurencija je bila iznimno jaka.

U drugu fazu natjecanja stručni žiri je odabrao sljedeće timove: Dipol, JO-JO team, Team Spark, Plastična kirurgija, Snježana i tri patuljka. Natjecatelji su dobili mogućnost realizirati svoja rješenja sa sredstvima osiguranima od partnera Elektroboja. Ove godine natjecatelji su nas iznenadili inovativnim i korisnim rješenjima iz područja elektrotehnike pa izbor pobjednika nije bio lagan.

eboj_2015_yavrsnica

Pobjednik drugog Elektroboja i dobitnik novčane nagrade u iznosu od 6 000 kn je tim Dipol s projektom Prijenosni EKG. Filip Šklebar i Matej Ferenčević uspjeli su napraviti EKG koji je zbog svoje veličine prenosiv i cjenovno pristupačniji od svih ostalih na tržištu.

Drugo mjesto i novčana nagrada od 4 000 kn pripali su timu Plastična kirurgija koji čine Ivan Soldo, Una Pale, Goran Popović i Filip Kovačić Popov. Oni su sami izradili 3D printer i poboljšali ga kako bi bio još precizniji.

Treće mjesto i novčanu nagradu od 2 000 kn osvojio je tim JO-JO (Josip Ivković, Josip Primorac). Njihov projekt Pametna kuća predstavlja rješenje kako svatko od nas može na jednostavan i jeftin način pretvoriti svoj dom u pametnu kuću.

Ovdje možeš pogledati završnicu natjecanja 2015.


Elektroboj 2014.

Natjecanje je započelo prijavama u prosincu 2013. godine, kada su natjecatelji morali detaljno predstaviti svoje ideje odgovarajućom tehničkom dokumentacijom. Zatim je žiri Natjecanja imao težak zadatak – od 104 prijavljena studenta u 31 timu izabrati 5 najboljih timova koji će prijeći u sljedeću fazu Natjecanja. Timovi koji su zaslužili sudjelovanje u drugom dijelu Natjecanja su timovi Dipol, FormulaStudent, Muške puške i premotane kasete, Šumska Jagoda i VNA.

U drugoj i finalnoj fazi natjecatelji su imali zadatak realizirati svoje ideje sredstvima koja su osigurali partneri Natjecanja. Nakon više od pola godine rada na projektima, natjecatelji su svoje radove predstavili studentima, partnerima i predstavnicima Fakulteta elektrotehnike i računarstva na velikoj završnici Natjecanja.

eboj_2014_zavrsnica

Pobjednik prvog održanog Elektroboja i dobitnik novčane nagrade u iznosu od 6 000 kn je tim Šumska Jagoda sa projektom Pa00k. Tim koji je ove godine najviše oduševio i napravio pobjednički projekt bio je sastavljen od 4 člana: Luka Fućek, Vlatko Klabučar, Antun Vukičević i Josip Vukičević. Pa00k je šesteronožni hodač (engl. hexapod) robot, razvijen kako bi predstavio robotiku mladima i svima ostalima koji se do sada sa tim područjem nisu imali prilike upoznati.

Drugo mjesto i novčanu nagradu u iznosu od 4 000 kn osvojio je tim VNA (Kristijan Bene, Hrvoje Harcet, Marko Magerl, Katja Malvoni) sa projektom Safe Sound koji omogućava sudionicima u prometu nesmetano slušanje glazbe uz povećanu sigurnost.

Treće mjesto i novčanu nagradu u iznosu od 2 000 kn osvojio je tim Muške puške i premotane kasete (Karolina Majstorović, Una Pale, Goran Popović, Juraj Oršulić) sa projektom Telefonski imenik za slijepe osobe. Ovaj uređaj se spaja između telefona i telefonske linije te služi kao zvučni telefonski rječnik.


Povijest

Elektroboj je prvi put kao projektno natjecanje održan 2014.godine, uz postignut veliki uspjeh. Partneri projekta su bili ABB d.o.o, Research and Engineering Center d.d, Telegra d.o.o, Končar – Institut za elektrotehniku d.d i Systemcom d.o.o.