ramdisk_crop_178693342_Fuf6

Svečana ceremonija dodjele nagrade Zlatni indeks održana je 20. ožujka u Muzeju Mimara. Zlatni indeks projekt je studentske udruge eSTUDENT namijenjen nagrađivanju poduzeća koja najviše doprinose poboljšanju kvalitete studentskog života.

I ove godine poduzeća su se mogla prijaviti na Zlatni indeks u pet kategorija: Stipendije, Najbolji imidž, Stručne prakse, Stručna potpora i organiziranje projekata i Ulaganje u studentske udruge i projekte. Osim ovih pet kategorija, dodijeljena je i Posebna nagrada Povjerenstva. U svakoj kategoriji proglašena su dva dobitnika – jedno malo ili srednje te jedno veliko poduzeće.

ramdisk_crop_178693547_tuKeUg

Pobjednici su odabrani između 24 prijavljena poduzeća. Odluku o dobitnicima donosilo je Povjerenstvo Zlatnog indeksa koje čine predstavnici studentskih udruga i zborova. Upravo su oni proučavali svaku zaprimljenu prijavu i vršili ocjenjivanje na temelju kojeg su odlučili tko je ove godine zaslužio biti nagrađen za svoj rad sa studentima.

Prva kategorija u kojoj su dodijeljeni prvi ovogodišnji kipići za pobjednike Zlatnog indeksa je kategorija Stipendija.

Prilikom odluke o dobitnicima za ovu kategoriju, Povjerenstvo se vodilo idućim kriterijima: ukupan broj stipendista koje poduzeće financira, ukupan novčani iznos stipendija te omjer ukupnog novčanog iznosa stipendija i bruto dobiti poduzeća. Također, na odabir pobjednika utjecali su i faktori poput raznolikosti stipendija, odnosno ulaganje u studente raznih usmjerenja te obvezuju li stipendije studente posebnim odredbama po završetku studija. U kategoriji malih i srednjih poduzeća Zlatni indeks dobio je Rockwool Adriatic d.o.o., njihovo ulaganje u stipendije studentima Povjerenstvo je prepoznalo četvrtu godinu za redom. Među velikim poduzećima u kategoriji Stipendije, nagradu je dobila INA.

U kategoriji Stručne prakse Povjerenstvo je najviše davalo pažnju ukupnom broju praksi koje poduzeće nudi u odnosu na broj zaposlenika koji su osposobljeni stručno mentorirati studente. Također, gledao se broj odjela u kojima se odvija praksa te prosječno trajanje jedne prakse. Od kvalitativnih kriterija uzimao se u obzir tip prakse te raznolikost. U kategoriji malih i srednjih poduzeća, dobitnik Zlatnog indeksa je Ernst & Young d.o.o. , a u kategoriji velikih poduzeća dobitnik je Zagrebačka banka d.d..

U kategoriji Stručna praksa i organiziranje projekata Povjerenstvo je između ostalog vrednovalo broj studentskih udruga s kojima je poduzeće surađivalo, odnosno broj projekata na kojima je pružilo stručnu potporu, broj sudionika na projektu, broj sati uloženih u projekt te stupanj angažiranosti poduzeća na pojedinom projektu te korisnost za same studente.

U kategoriji malih i srednjih poduzeća dobitnik je FIVE (Pet minuta d.o.o), a u kategoriji velikih poduzeća dobitnik je Stryia grupa Hrvatska.

Sljedeća kategorija u kojoj se Zlatni indeks dodjeljivao je Ulaganje u studentske udruge i projekte. Prilikom odluke o dobitnicima u ovoj kategoriji, uzeti su u obzir samo neki od idućih kvalitativnih i kvantitativnih kriterija kao što su: ukupan iznos ulaganja, broj udruga/projekata/inicijativa u koje je poduzeće uložilo, omjer ukupnih ulaganja i bruto dobiti te raznolikost ulaganja. U kategoriji malih i srednjih poduzeća FIVE je osvojio svoju drugu nagradu, dok je u ovoj kategoriji među velikim poduzećima Zagrebačka banka također osvojila svoju drugu nagradu.

Iduća je kategorija nagrada za Najbolji imidž čiji se dobitnici biraju na temelju percepcije studenata. Istraživanje je proveo partner projekta – agencija za istraživanje tržišta Hendal d.o.o. na 10 najvećih fakulteta na razini cijele Hrvatske. U kategoriji malih i srednjih poduzeća, nagrada Najbolji imidž dodjeljena je  Ernst & Young d.o.o., dok je u kategoriji velikih poduzeća dobitnik PLIVA Hrvatska.

ramdisk_crop_178693635_r55B

Poduzeća koja su se svojim iznimnim djelovanjem i velikim doprinosom istaknula u više kategorija, koji već duži niz godina podupiru studentske inicijative, a studente smatraju kapitalom budućnosti Povjerenstvo je nagradilo Posebnom nagradom Povjerenstva. Među malim i srednjim poduzećima istaknuo se Infinum, a među velikim FINA.

Sva poduzeća koja su se prijavila na Zlatni indeks, a nisu osvojila nagradu dobila su plaketu “Prijatelj studenata”. Plaketa je zapravo zahvalnica svim poduzećima za doprinos cjelokupnoj akademskoj zajednici kao i za sudjelovanje i prijavu na ovaj natječaj. Plaketu su dobili: IN2 Zagreb, Privredna banka Zagreb d.d., Ciklopea d.o.o., UHP DIGITAL d.o.o., SysKit d.o.o., LJEKARNE PRIMA PHARME, Danieli Systec d.o.o., Vipnet d.o.o., Erste&Steiermarkische Bank d.d.,  Coca-Cola HBC Hrvatska, CEMEX Hrvatska d.d., Inchoo d.o.o., ReversingLabs d.o.o., PricewaterhouseCoopers d.o.o. i Kaufland Hrvatska k.d.