Untitled-design-45

Studenti su u subotu, 19. siječnja imali priliku razviti kreativne ideje sudjelovanjem na radionici Design Thinking @FER koja se održala na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, a koju su organizirali SPOCK, Sense Consulting, Design Thinking te eSTUDENT. Ova radionica pobudila je veliki interes među studentima pa su prijave zatvorene ranije od predviđenog roka zbog prevelikog broja zainteresiranih. Na radionici je sudjelovalo ukupno 32 studenata koji su bili raspoređeni u četiri heterogene skupine u kojima su morali raditi kao tim, a vodili su je iskusni treneri Design Thinkinga iz poduzeća Sense Consulting koji su pomagali studentima da izrade svoj prvi prototip.

Design Thinking sve je popularnija metoda za razvoj inovacija i rješavanje izazova kroz pet koraka: empatiju, definiciju, ideaciju, prototipiziranje i testiranje. Ova metoda pomaže poslovanju organizacije tako što mijenja njezin mindset. Organizacija tako uči da može biti inovativna i kreativna iako misli da to možda nije. Dakle, svi to duboko u sebi imamo i možemo izvući van samo je bitna metodologija kojom ćemo to napraviti, a design thinking nas uči da razmišljamo poput dizajnera iako možda nismo dizajneri. Marko Škrobo, Design Thninker te jedan od trenera na radionici istaknuo je glavne prednosti ove metode: “Kad se primjenjuje  omogućava da je rizik od neuspjeha puno manji jer u ranim fazama testiramo stvari i znamo ako nešto radimo, a da nema smisla već jako prije nego što uložimo puno vremena i novca u to. Ova metoda je dobra za prepoznavanje potreba.” Uz to, Marko Škrobo smatra da su upravo studenti ti koji najbolje prepoznaju prednosti ove metode: “Jako sam zadovoljan studentima, inače volim više raditi sa studentima nego s organizacijama i s ljudima koji su u firmama. Ideja je u stvari da imam osjećaj da su studenti otvoreniji za ovakav pristup radu, ljudi koji su u organizacijama i koji imaju neko relevantno poslovno iskustvo dosta su opterećeni s tim što znanju i kroz cijeli proces imam osjećaj da se studenti više prepuste i vjeruju u proces te imaju povjerenje u to da će do kraja dana doći do nečega što im koristi. Iskreno sam mislio da ću imati puno više posla oko usmjeravanja uputa. Međutim uopće nije tako, studenti jako brzo shvaćaju i razumiju što se traži od njih, kao da im je to prirodan proces. Jako sam zadovoljan. „Radionica je više od očekivanog. Lekcije između radionica su jako informativne i način prezentacije je odličan. Radimo baš nešto konkretno i praktično, nije da sve ostaje samo na priči i predavanju“, podijelila je svoje dojmove polaznica radionice.

DESIGN THINKING

Na radionici su studenti stekli novi pogled na rješavanje problema te su dobili inspiraciju za drugačiji način razmišljanja metodom Design Thinkinga. Uz to, bila je ovo odlična prilika studentima da usavrše svoje ideje za eSTUDENTova natjecanja Elektroboj, Smartup te App Start Contest.  

Petra Pandžić