44518041_2043261622391962_2338600007520747520_n

Posljednji dan trećeg Brave New World, najvećeg regionalnog festivala novih tehnologija koji se održao od 18. do 20. listopada u HUB385 centru znanja i izvrsnosti, birao se naj robot Hrvatske. Na izboru su se predstavila četiri finalista sa svojim robotima:

  1. Boris Banušić i Draško Kureljak
  2. Jan Marin
  3. Leon Brčić
  4. Lovro Hodžić i Ema Tadić

Pobjedu je odnio robot Slavko kojeg je stvorio i oblikovao student industrijskog dizajna s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, Jan Marin. Pobjednik ovog izbora otkrio je kako je: “Robot Slavko nastao u prvom semestru diplomskog studija. On je edukativni robot u tandemu s mobilnom aplikacijom koja još nije razvijena. Osjetljiv je na dodir; okreće se; proizvodi zvukove; može vidjeti je li netko oko njega kao i to je li svjetlo upaljeno ili ugašeno. Zanimalo me je kako djeci koja još ne razumiju osnove programiranja približiti takav način razmišljanja. To mi je bilo najbolje predočiti kroz emocije jer je djeci i ljudima općenito to najprirodnije. Kad bih vas pitao kako bi izgledao netko kad je nervozan, vi biste rekli da se trese, da ispušta čudne zvukove, da ne zna kuda ići. To razlaganje emocija je način kako razmišljati da bi se poslije moglo programirati i zato mislim da je Slavko dobar početak za to.”

Na drugom mjestu našao se Leon Brčić i njegov Lego robot Fixi. Treće mjesto zauzeli su Lovro Hodžić i Ema Tadić, dok su četvrti bili Boris Banušić i Draško Kureljak.

Kroz tri dana festivala posjetitelji su, osim na izboru naj robota Hrvatske, imali priliku prisustvovati na velikom broju besplatnih radionica za djecu i odrasle te poslušati neka od zanimljivih predavanja.

Lana Bradasic