mzg 4

Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva održano je 17. siječnja Motivacijsko predavanje u sklopu studentskog natjecanja Mozgalo. Predavanje je održao profesor Siniša Šegvić na temu ”Computer vision: introduction and overview of current practice”.

 

Motivacijsko je predavanje bilo usmjereno na upoznavanje zainteresiranih studenata s konceptom računalnog vida, na njegovu primjenu u raznim područjima života te na važnost koju će imati u budućnosti. Profesor je ukazao na veliki potencijal koji računalni vid ima te objasnio razloge velike zainteresiranosti industrija koje u njega neprestano ulažu. Smatra kako će u budućnosti njegova važnost sve više rasti pogotovo u područjima automobilske industrije, sporta, potrošačke elektronike, robotike, medicine i sigurnosti.

mzg1

Kao primjer korištenja računalnog vida,  navodi autonomna vozila, tj. vozila koja mogu voziti sama uz pomoć autopilota, potom automatiziranu dijagnostiku u medicini (npr. pregled madeža) i automatske dućane. U svakodnevnom je životu veoma korisna opcija plaćanja računa preko mobilnih uređaja, dok studentima život može olakšati aplikacija koja rješava matematičke zadatke – potrebno je samo slikati zadatak, a zauzvrat dobijemo i rješenje i postupak.

Profesor smatra da je sam projekt Mozgalo veoma korisno iskustvo za studente:

”Brojne nove tehnologije nisu još pronašle put u studijske programe fakulteta, stoga sudjelovanjem u ovom natjecanju studenti mogu doći u doticaj s njima te steći obrazovanje u području koje je danas jako zanimljivo”.   

Prijave za Mozgalo uskoro kreću te su pozvani svi koji su željni novog i korisnog znanja, timskog rada, ali i povezivanja s mnogim poduzećima. Više informacija o Mozgalu i prijavama možete pronaći na službenoj Facebook stranici.

Antonia Hrvatin