Kultura nije tortura

10.12.2017.
23844875_1667554063265590_3257701340340140517_n

Iza nas je vrlo uspješan tjedan „Po miseca kulture“ obilježen modnim, sportskim, zabavnim i edukativnim predavanjima. Tako su nam se u proteklom tjednu predstavili modna dizajnerica Igrajna Vargek, voditelj trkačke zajednice Adidas Runners Frane Boban te uspješni hrvatski glumac i redatelj Miran Kurspahić, koji je govorio o slobodi govora. Sredina ovog, kulturom ispunjenog, tjedna bila je rezervirana za opuštanje i zabavni kviz u Book caffe-u.

„Po miseca kulture“ otvorila je Igrajna Vargek – mlada i uspješna modna dizajnerica te vlasnica modnog brenda „Iggy.“ Igrajna je održala vrlo zanimljivo predavanje u prostorijama Fakulteta političkih znanosti gdje je okupljenima govorila o tome kako je to biti sam svoj šef. „Biti sam svoj šef nije lako, ali nikada ne treba odustati.“ – napomenula je Igrajna na samom početku svog predavanja. Također je istaknula kako joj je u vođenju privatnog businessa bila veoma važna i podrška obitelji te najbližih prijatelja koji su joj pomogli urediti dućan i osmisliti ponudu dućana. Ipak, najviše od svih pomaže joj majka koja zajedno s njom šiva nove modele haljina i odjeće. Igrajna je također govorila i o procesu otvaranja vlastitog obrta za kojeg kaže da nije kompliciran, ali je istaknula kako se prije poduzimanja ovog koraka treba dobro raspitati i informirati o svakom detalju vezanom za pokretanje i vođenje privatnog businessa. Ono što je njoj izazvalo najviše stresa jest knjigovodstvo, točnije pronalazak dobrog knjigovođe. Na kraju je Igrajna otkrila što je nju i njezinu odjeću istaknulo naspram drugih dizajnera. Kao prvu važnu stavku navela je „neslužbeni“ i prijateljski odnos prema kupcima, koji su uvijek na prvom mjestu, zatim jedinstvene i posebne modele koji su šivani od kvalitetnog pamuka iz Turske, a kao najvažniju stavku navodi dobar marketing. Tako je Igrajna naglasila važnost društvenih mreža pomoću kojih svoju odjeću može pokazati širem spektru ljudi, a ne samo onima u Zagrebu gdje joj se i nalazi dućan. Sve veća popularnost društvenih mreža potaknula ju je i na pokretanje online prodaje u kojoj je vrlo uspješna. Pomoću društvenih mreža Igrajna podsjeća ljude kako je tu te im iznova nudi nove i raznolike modele. Nakon predavanja Igrajna je spremno odgovarala na velik broj pitanja koja su joj uputili posjetitelji oduševljeni njezinim radom, ali i samim događajem „Po miseca kulture“ u sklopu kojeg je Igrajna bila gost predavač. „Za Iggy haljine saznala sam još prošle godine putem društvenih mreža, pa me je prijateljica obavijestila o ovom zanimljivom predavanju u sklopu projekta Po miseca kulture. Projekt mi se jako sviđa te sigurno dolazim i na radionicu o izradi narukvica za koju sam se već prijavila.“ – rekla je studentica Kristina.

Iggy

Nakon što smo čuli savjete o tome kako možemo postati sami svoji šefovi, Frane Boban nam je predstavio školu trčanja Adidas Runners te objasnio zašto je trčanje tako zarazno i zašto ga ljudi toliko vole. Predavanje je održano 5. prosinca u Studentskom Centru Zagreb u prostoriji Stabla znanja. Naime, na samom početku Frane je govorio o trčanju, najmasovnijem neorganiziranom tjelesnom vježbanju, koje je gotovo nemoguće izbjeći, ne samo u sportu, nego i u svakodnevnom životu. Na predavanju se Frane dotaknuo i povijesti trčanja te poznatih trkača. Nakon toga, naučili smo koji su to benefiti i tehnike trčanja te zašto je važno imati kvalitetnu trkačku opremu. Naposljetku, na red je došlo i predstavljanje škole trčanja Adidas Runners, globalne zajednice, prisutne u 70 gradova u svijetu. U školi ističu da im cilj nije samo trčanje nego i druženja, zabava te putovanja. Adidas Runners svakom polazniku omogućava besplatan plan i organizaciju trkačkih treninga, a ono što ističu, a što ih razlikuje od drugih, je organiziran odlazak na utrke, treninzi snage te besplatne edukativne radionice. Regionalni centar škole je Zagreb, a treninzi su dostupni online na web i Facebook stranici škole, tako da sudjelovati mogu svi zainteresirani trkači i trkačice. Osim prethodno navedenog, škola ima svoje trenere, psihologe, nutricioniste i fizioterapeute kako bi njihovi polaznici imali potpunu uslugu. Sam kraj bio je rezerviran za pitanja na koja je Frane rado odgovarao.

Frane

Srijeda, 6. prosinca bila je rezervirana za drugi casual, ovog puta u Book Caffe-u gdje je održan kviz opće kulture, a sudjelovati su mogli svi željni kulture, dobrog kviza i odlične zabave. Naime, na prvom mjestu zasjala je ekipa Shot Power Jasmina Agića na PES-u 6 koja je osvojila ulaznice za HNK, partnera s kojim smo već uspješno organizirali predavanje o baletu, a slijedi još ciklus predavanja o operi i drami. Drugo mjesto izborila je ekipa Kwiz Khalifa koja je kući odnijela ulaznice za &TD, dok se na trećem mjestu našla ekipa Ne sićan se, koja se za nagradu mogla počastiti rakijama na šanku. Nakon kviza uslijedio je casual party na kojem se, u punom Book Caffe-u, zabavljalo do ranih jutarnjih sati.

Nakon partyja, došlo je vrijeme za predavanje pod nazivom „Vrijeđanje publike – o slobodi govora & all that jazz“, koje je u petak, 8. prosinca na Filozofskom fakultetu, održao hrvatski glumac, autor i redatelj Miran Kurspahić. Naime, prvih nekoliko minuta Miran je utjelovio lik Johna Galliana, kojeg je najavio kao „gosta“, te na engleskom jeziku održao monolog zbog kojeg je Galliano optužen za govor mržnje. Kurspahić je Galliana uzeo za primjer kako bi pokazao kako, bez obzira na zakonske odredbe, sloboda govora, kao jedno od temeljnih ljudskih prava, nije apsolutna kao što bi trebala biti i kako ju se često, zbog  različitih interpretacija, mijenja za govor mržnje. Isto tako, Kurspahić ističe kako je sloboda govora olako shvaćena i kako ju često uzimamo zdravo za gotovo te da ona nije „švedski stol, da si svatko uzima one elemente koji mu odgovaraju, ona treba biti obostrana“. U nekoliko navrata, Miran je citirao brojne velikane iz povijesti od Johna Miltona, Johna Stuarta Milla, Voltairea i sl., a osim toga prokomentirao je hrvatske, europske i američke zakonske propise, koji jamče slobodu govora, te naglasio da zakoni štite prava, a ne osjećaje. Sloboda govora znači slobodno postavljanje pitanja i kritiziranje, ona snosi odgovornost, zahtijeva toleranciju, a oprečna i kontroverzna mišljenja se ne rješavaju nasiljem, ušutkavanjem i zabranama. Na bojnom polju ideja potrebno je uvijek iznova dokazivati i ponovno potvrđivati vlastite spoznaje i znanja jer, kako tvrdi Kurspahić, ulazimo u sferu isključivosti i trivijalnosti. Predavanje je Miran završio čitanjem ulomaka iz predstave „Teror tolerancije“ Teatra &TD, a radi se o monologu Velikog Zlog Vuka koji želi bolje i koji kritizira društvo, sustav i zabrane. Na samom kraju uslijedila je zanimljiva jednosatna diskusija koja je osvijestila sve prisutne o ovoj bitnoj tematici.

Kurspahić

Projekt „Po miseca kulture“ svojim je zanimljivim i raznolikim predavanjima privukao veliki broj posjetitelja. Ipak valja istaknuti da smo tek na polovici ovog kulturnog događaja te smo u idućem tjednu za vas također pripremili bogati kulturni program. Tako vas na početku tjedna očekuje glazbeno predavanje Damira Kedže te sportsko i inspirativno predavanje hrvatske stolnotenisačice Sandre Paović. Događaj ćemo zatvoriti jednom edukativnom i jednom kreativnom radionicom. Zato dođi i saznaj #gdjetijekultura. Više detalja o događaju možeš pronaći na linku. Vidimo se!

Patricia Franković, Matea Rubil