cover

PMK - guerilla u Knjižnici Hrvatskih studija

 

U prvoj polovici prosinca (05.-14.12.2016.) održao se projekt ‘Po miseca kulture’ organiziran od strane udruge eSTUDENT. To je projekt kojem je cilj približiti teme iz umjetnosti, kulture i sporta svim studentima koji žele doznati nešto novo ili potkrijepiti postojeće znanje. Na održanim predavanjima, kao govornici, sudjelovali su Krešimir Sučević Međeral, Ella Dvornik i Vlatko Štampar. Uz navedena predavanja, održao se i ‘Pub kviz znanja‘ te radionica ‘Splash art’, pod vodstvom Ane Marinović, na kojoj se moglo saznati više o oslikavanju tekstila.

Prvo predavanje, pod nazivom Uhvati me ako možeš’, održalo se u obliku intervjua s kviz majstorom i najnovijim lovcem u kvizu ‘Potjera’, Krešimirom Sučevićem Međeralom. Kroz predavanje doznali smo nešto više o njegovoj strasti prema lingvistici, kao i o kvizovima za koje smatra da su: „Pitak način učenja.“ Na samom kraju saznali smo kako je proputovao kroz čak pedesetak zemalja! Krešimir je također prekinuo sve glasine vezane uz Potjeru i rekao kako će kviz doživjeti novu sezonu.

Na pitanje vezano uz eSTUDENT i ‘Po miseca kulture’ rekao je:

Moram priznat da sam se kroz projekt ‘Po miseca kulture’ prvi puta susreo s eSTUDENTom, ali drago mi je da se ljudima pruža ovakva vrsta sadržaja. Nekako mi se čini da je bolonjski sistem ubio tu ljepotu studentskog života pa ovakve akcije ipak malo proširuju studentsko iskustvo i daju novu razinu studiranju.

20161205_210945-700x394

Iz svijeta kvizova i putovanja jednog intelektualca ušli smo u online svijet u kojem putovanja nisu mjesto dokolice već su izvor zarade za život. Tako je drugo predavanje, pod nazivom I am Ella’, održala poznata blogerica Ella Dvornik. Ella nam je priznala kako su njezini učitelji smatrali da ništa neće postići u životu, no kroz svoj uspjeh ipak im je dokazala suprotno. Ove godine ušla je u top tri blogera u Engleskoj što definitivno potvrđuje njezin uspjeh. Ella se odlučila za pisanje bloga o putovanjima zbog male konkurencije na tom području, a i to je tema u koju se ipak mora nešto uložiti.

Ella uistinu i jest puno uložila, samo za svoje prvo polu besplatno putovanje poslala je raznim hotelima preko 800 mailova! Svi su bili odbijeni, osim jednog koji joj je na kraju donio post o Pragu i danas je njezin najčitaniji post. Otkrila nam je i svoje planove za budućnost, kako se ne želi zauvijek baviti ovim poslom, već želi raditi ‘negdje u sjeni’: u marketingu ili sličnim granama.

15327627_10210422274808853_1295758896_n

Nakon upoznavanja s lifestyleom jedne blogerice, na trećem i zadnjem predavanju ovog projekta, otkrili smo karijerni put jednoga komičara i arhitekta, Vlatka Štampara. Ovo predavanje nosilo je interesantan naziv ‘Budi svoj. Ali ne previše. Da ne ispadneš čudan.‘. Kao što se moglo i očekivati, atmosfera na predavanju bila je zabavna i dinamična. Vlatko je predstavio sebe i svoj životni put kroz jedan komičan filter, ali nije zaboravio dati i pokoji ozbiljan savjet poput onoga da se ne treba bojati izaći iz okvira sa svojim idejama, ali samo ako njima ne štetimo drugima. Uz stand up bavi se i crtanjem, stoga je s publikom, osim šala, podijelio i par svojih crteža.

Vlatko je, vezano uz bavljenje hobijima uz studiranje, rekao sljedeće:

Mislim da je važno dobro se organizirati na vrijeme. Ako imaš neki hobi kojeg iskreno voliš i super ti je, nemoj odustati samo zato što ti oduzima dodatno slobodno vrijeme. Kad imaš nešto što voliš nećeš zapravo ni primijetiti koliko si vremena potrošio na to. Ako ustraješ, s vremenom će hobi koji voliš prerasti u posao i bit ćeš sve bolji u tome što voliš raditi. 

IMG_0007-2-1-700x467

Na samom kraju, traži se odgovor na pitanje koliko kulture stane u pola mjeseca? Možemo sa sigurnošću odgovoriti da stane uistinu puno. Sve što je potrebno jest izdvojiti malo slobodnog vremena te poslušati savjete uspješnih ličnosti ili pak sudjelovati u kvizu ili radionicama. Ovaj projekt već godinama približava kulturu studentskoj populaciji te ako se još uvijek pitaš „Gdje ti je kultura?“, ne brini, dio nje ćeš zasigurno moći pronaći na idućih ‘Po miseca kulture’.

Marija Magdalena Slović

This slideshow requires JavaScript.