csc 1

 U sklopu Case Study Competitiona na EFZG-u održano je treće edukacijsko predavanje.  Tema predavanja bila je – prezentacija projekta i njezina važnost u uspješnosti cijelog projekta.

csc 2Okupljenim studentima svoje su znanje i vještine prenijeli  predavači  Davor Pavičević i Marko Matijević, zaposlenici  poduzeća HR Cloud.

Nakon napornoga  rada i pronalaska najboljega rješenja poslovnoga problema to isto rješenje treba predstaviti na način razumljiv svima. Predavači su prisutnim studentima na primjeru svoje prijašnje prezentacije i dosadašnjega iskustva objasnili kako to postići.csc 3

Prezentiranje teme podijelili su u 3 koraka. Prvi korak je priprema teme i sadržaja. Taj dio se odvija prije same prezentacije te se tu događa najveći dio posla. Potrebno je detaljno istražiti problematiku, objasniti potrebe korisnika i definirati zašto je vaše rješenje bolje od dosad ponuđenih opcija. Također je korisno  konzultirati se s ekspertima te svoje rješenje poduprijeti njihovim navodima.

Sljedeći korak je izrada i dizajn prezentacije. Ovdje je bitno zapamtiti da se prezentacija koristi radi publike, a ne predavača. Putem prezentacije želite poslati par upečatljivih poruka koje će svatko zapamtiti. To možete postići tako da se vaša prezentacija fokusira na vizualni aspekt bez velikih komada teksta, te da se na njoj nalaze samo najbitnije poruke. Tijekom ovoga koraka korisno je o svojim slideovima razmišljati kao o jumbo plakatima.

Zadnji korak je izlazak pred publiku i vaš nastup. Da bi ste izbjegli tremu ili je barem smanjili, bitno je dobro se pripremiti i uvježbati prezentaciju. Također je korisno povezati se s publikom kroz neku interakciju, primjerice postavljanjem pitanja. Ostale stvari na koje morate paziti su stav, geste, mimika i vizualni kontakt s publikom.

Slijedeći dobivene korake za prezentaciju projekta, poruke koje ste željeli prenijeti publici zasigurno će među istima ostati zapamćene.