lonb

Netokracija u suradnji s ALGEBRA LABom 26. ožujka u Zagrebu održala je svoju tradicionalnu konferenciju “Ladies of New Business”. Sedmo izdanje “Ladies of New Business” konferencije koje se inače bavi razvojem karijera žena u IT i digitalnoj industriji, ove godine bilo je posvećeno balansiranju roditeljstva i poslovanja u današnje doba. Program se održao u poslijepodnevnim satima prilagođen vremenskim mogućnostima roditelja, te je održana i kreativna igraonica za djecu kako bi roditelji mogli nesmetano sudjelovati u konferenciji.

Simpatična voditeljica Ida Prester započela je konferenciju dijeljenjem svog iskustva u balansiranju odgovornog roditeljstva i odgovornog poslovanja. Nakon tog neke od “digitalnih majki” Manuela Šola (poduzetnica), Irena Orlović (poduzetnica i autorica), Anita Cvetić Oreščanin (tehnološka poduzetnica), Diana Kobas Dešković (poduzetnica), Sandra Simonović (marketinška stručnjakinja), Ivana Blažoti Mijoč (poznata YouTuberica), Sonja Švajhler i Martina Friganović (poduzetnice) podijelile su svoja iskustva, nedoumice, strahove i nade. Nakon prvobitne treme, hrabre majke iz publike počele su sudjelovati u raspravi, smijati se na nezgodne situacije kroz koje je svaka od njih prošla i raspitivati se za savjete. Neki od hrabrih očeva, također su zatražili riječ što je svima upotpunilo iskustvo raspravljanja o roditeljstvu u današnjem digitalnom dobu.

Teme kao što su: pronaći snagu u majčinstvu, majčinstvo kao inspiracija za “business”, kako preživjeti rane dane majčinstva dirnule su i ohrabrile majke te su u njima pobudile osjećaj zajedništva. Jedna od udarnih tema bile su “mamće” grupe na Facebooku u kojima majke traže brz savjet za neki problem na koji ispravno mogu odgovoriti samo profesionalci. Majke i poneke očeve dočekale su i “goody bags” koje su im zasladile konferenciju, a rokovnicima i popustima u dječjim trgovinama koje su dobile na poklon mrvicu su olakšale roditeljstvo.

Urednica Netokracije Mia Biberović otkrila je zašto je ovakva konferencija doista bitna za žene. “Majčinstvo dosta utječe na karijere žena, žene zbog posvećivanja obitelji imaju gore poslovne uvjete i manje plaće, a i same se boje prijaviti na neki zahtjevniji položaj zato što smatraju da onda neće imati dovoljno vremena za obitelj. Ova konferencija je bitna zato što je manjak tog balansa posebno izražen u digitalnoj i IT industriji zato što je ona dinamična i teško je pratiti se promjene i novosti u tehnologiji. Htjeli smo ovom konferencijom provjeriti kakvi sve izazovi dolaze s majčinstvom, no htjeli smo spomenuti i prilike koje dolaze s njim. Neke od ovih žena postale su nove poduzetnice baš zbog toga što ih je njihovo iskustvo u majčinstvu potaknulo na to. Jako smo zadovoljni odazivom, posebno zbog odaziva nekih očeva i zbog truda koji su roditelji uložili da prisustvuju ovoj konferenciji.”

Ovim putem željeli bi se zahvaliti Netokraciji, ALGEBRA LABu i svim drugim partnerima i sponzorima na divnoj dobrodošlici, korisnom i ugodnom iskustvu.

Magdalena Bušić