ibrm_pliva_1

U sklopu Izleta na buduće radno mjesto, 16. travnja održan je Izlet u farmaceutsku kompaniju Pliva. Šezdesetak zainteresiranih studenata dočekali su zaposlenici Plive te im predstavili povijest i razvoj kompanije osnovane 1921. godine. U kompaniji je više od 2300 zaposlenih od čega je 59% žena, poslovanje je uglavnom orijentirano na izvoz koji čini 90% prihoda te je Pliva već godinama jedan od najpoželjnijih poslodavaca u državi. Poželjni su i među studentima kojima nude praksu s mogućnošću zapošljavanja po završetku studija. Uvijek su traženi studenti kemije, farmacije te kemijskog inženjerstva. U predavanju su objašnjeni koraci i selekcijska procedura pri zapošljavanju te je uslijedilo predstavljanje raznih odjela.

ibrm_pliva_2

Odjel Istraživanja i razvoja predstavljen je kao svojevrsni servis svim ostalim u odjelu TAPI-ja, odnosno razvoja i proizvodnje Tevine aktivne farmaceutske supstance. Na odjelu farmakovigilancije radi se na pisanju izvještaja o nuspojavama lijekova, te na implementaciji uputa o doziranju lijeka. To je radno mjesto zanimljivo i vrlo dinamično s obzirom na to da se na odjelu radi za sva svjetska tržišta, dok se kao najveća mana farmakovigilancije ističe upravo dobrovoljnost prijave nuspojava lijeka – što dovodi do nedostatnih podataka o nuspojavama. Na odjelu TAPI-ja timovi često mijenjaju voditelje, ovisno o ciklusu proizvodnje pojedine aktivne farmaceutske supstance, čime se radna atmosfera konstantno mijenja te nikad nije monotono. U Plivi se radi i na registraciji proizvoda, odnosno izradi svojevrsnih dosjea o lijekovima. Taj je posao interesantan jer se radi na gotovo svim tržištima svijeta: od jugoistočne Azije pa sve do Brazila. Najveća prepreka jest jezična barijera, dok je jedna od najvećih prednosti upoznavanje s različitim ljudima, kulturama i radnim navikama. Za rad u Plivi bitniji su entuzijazam i želja za radom, nego fakultetsko znanje i prosjek 5.0 jer se obavljanje nekih specifičnih poslova može naučiti jedino na radnom mjestu – s obzirom na to da se ni na jednom fakultetu ne uči. Odjel nabave također je predstavljen kao dinamičan, a za uspješan rad na odjelu krucijalno je znanje o funkcioniranju svih ostalih segmenata kompanije, čime se povećava efikasnost same nabave sirovina. Prednost rada u nabavi je mobilnost s obzirom na to da se posao može obavljati putem interneta, bez boravka u uredu. Studentima su poručili da bez oklijevanja prihvate neki posao, a tek onda da ga nauče raditi jer time povećavaju svoje šanse za zapošljavanjem i mobilnost.

ibrm_pliva_3

Nakon obilaska uslijedilo je fotografiranje za uspomenu – kako studenticama i studentima tako i zaposlenicima Plive, kojima još jednom zahvaljujemo na gostoljubivosti, srdačnosti i širom otvorenim vratima pri budućem zapošljavanju.

Tin Jonak