kampanjciIako se nitko od njih prije nije bavio ničim vezanim za tematiku Mozgala, to ih nije spriječilo da na prošlogodišnjem natjecanju odnesu pobjedu i glavnu nagradu od 15 000 kn. Elio, Andrijana, Filip i Toni, ili kako su sami sebe nazvali – Kampanjci – podijelili su s nama svoja iskustva s natjecanja, što ih je motiviralo da idu do kraja te koji su im planovi poslije fakulteta vezani uz tematiku Mozgala.

 

Za početak, možete li se predstaviti našim čitateljima u par rečenica?

Elio: Bok! Ja sam Elio Bartoš, studiram Matematiku na PMF-u u Zagrebu. Trenutno sam zadnja godina diplomskog studija Matematičke statistike. U slobodno vrijeme volim se baviti sportom i glazbom.

Andrijana: Moje ime je Andrijana Brkić i, kao i Elio, trenutno sam na zadnjoj godini diplomskog studija Matematička statistika.

Filip: Ja sam Filip Bosnić i također sam na zadnjoj godini diplomskog studija, ali na smjeru Teorijska matematika.

Toni: Ja sam Toni Vidović i student sam druge godine diplomskog sveučilišnog studija Primijenjena matematika pri PMF-u u Zagrebu.

 

Što vas je motiviralo na sudjelovanje u Mozgalu?

Elio: Mene su prijatelji pitali želim li biti s njima u timu. Nisam baš znao kakvo je to natjecanje ni o čemu se radi. Rekli su mi da ima veze sa statistikom, pa sam se prijavio.

Andrijana: Pa, recimo da sam slušala puno o tome i prije nego je natjecanje počelo, najviše od članova Mozgalo-tima koji su me uvjerili da će biti zanimljivo, korisno i zabavno.

Filip: Na mom smjeru nikad ne radimo projekte u timovima pa mi se ovo činilo kao dobra prilika za to.

Toni: Prvenstveno me motivirala želja za radom na stvarnim problemima, a ne bavljenjem teorijom koje, ma kako zanimljiva bila, ima previše na faksu. Dodatno, prilika za timski rad, pogotovo s ovo troje, nešto je što nisam želio propustiti.

 

Jeste li imali sve potrebno predznanje za natjecanje?

Elio: Imao sam jako malo potrebnog predznanja zapravo. Znao sam programirati u R-u.

Andrijana: Nikako. Mislim da smo većinu stvari naučili dok je natjecanje trajalo. Iako smo znali neke osnovne stvari iz statistike i, naravno, programiranja.

Filip: Moram priznati da sam imao vrlo malo predznanja koje mi je koristilo. Većinu sam stekao na radionicama prije natjecanja.

Toni: Naprotiv, gotovo pa nikakvo predznanje nisam imao.

 

Jeste li tijekom natjecanja naučili nešto novo ili više?

Elio: Naravno, naučio sam puno toga. Osim teorijskog znanja vidio sam i kako funkcionira rad u timovima i kakvi se sve problemi javljaju kada se ide nešto u praksi napraviti, te sam još puno bolje naučio R.

Andrijana: To nam je također bio prvi susret s tako velikom količinom neuređenih podataka i morali smo naučiti da se s njima barata na sasvim drugačiji način. Naučili smo više o prediktivnoj analizi te o validaciji modela.

Toni: Ovo je možda i najkorisnija stvar samog natjecanja. Od samih radionica, pa sve do prezentacije, cijelo vrijeme sam učio nešto novo, a i usavršavao već stečeno znanje. Naučio sam R, te vidio sve probleme pri analizi podataka, s kojima se, do tada, nisam nikad suočio.

 

Koje je vaše iskustvo i dojam sa sudjelovanja na natjecanju?

Elio: Radionice su bile zanimljive i navele su nas na korisno gradivo koje trebamo proučiti kako bismo znali što raditi na natjecanju. Nije nam oduzimalo puno vremena do tjedan dana prije kraja kada smo radili doslovno cijele dane, haha. Za jedan kvalitetan projekt stvarno treba vremena. Odnosi u timu su bili super, mislim da smo se dobro podijelili za poslove i da su svi radili ono što im je bilo zanimljivo, barem ja jesam.

Toni: Slažem se sa svim, samo bih dodao da je super bilo što je natjecanje trajalo 4 mjeseca. Omogućilo nam je da puno lakše organiziramo vrijeme, tako da smo imali vremena raditi na problemu bez da nam se preklapa s drugim obvezama.

 

Jeste li očekivali pobjedu?

Elio: Nismo mislili da smo napravili nešto dovoljno dobro za pobjedu, pa je nismo očekivali.

Andrijana: Nakon što su proglasili drugo i treće mjesto, mislim da smo međusobno još i komentirali potiho da nema veze što nismo ništa osvojili, i da smo bar nešto naučili.

Filip: Na završnoj ceremoniji bili smo zadovoljni jer smo predali neko rješenje.

Toni: Mislim da ni u jednom trenutku nitko od nas nije nimalo pomislio da bismo mogli pobijediti.

 

Jeste li i u jednom trenutku htjeli odustati od natjecanja? Ako da, zašto i zbog čega ste se ipak odlučili predati rješenje?

Filip: Pred sam kraj razmišljali smo o odustajanju jer nismo bili zadovoljni rezultatima koje smo imali, ali na kraju smo se ipak odlučili potruditi i predati rješenje. Anči nas je natjerala da predamo.

Elio: Da. Predaja zadatka bila je u srijedu. Mi smo cijeli vikend radili i u nedjelju navečer sam želio odustati jer nisam mislio da imamo dobar model, a još je bilo puno posla, sve dokumentirati i napraviti kvalitetan rad. Na kraju nas je Anči natjerala, kao što i Filip kaže.

Andrijana: Što reći… Ja sam bila uvjerena da svi želimo predati.

Toni: Bio sam i ja uvjeren.

 

Imate li u planu baviti se time i nakon završetka studija?

Elio: Da. Natjecanje me zainteresiralo za data science ili znanost o podacima i počeo sam dosta pažnje pridavati tom području. Jako mi je zanimljivo i želio bih se baviti time u budućnosti.

Andrijana: Također, područje mi se jako sviđa. Novo je, dinamično i kreativno. Ove godine i na fakultetu, bar na statistici, učimo puno više o tome, zbog čega mi je jako drago.

Filip: Najvjerojatnije ne.

Toni: Vjerojatno ne, ali sigurno nije nešto što ću izbjegavati. Natjecanje mi je dalo bolji uvid u svijet data mininga, i ne izgleda loše, dapače.

 

Je li vam se zbog sudjelovanja na natjecanju otvorila neka nova prilika? Ako da, koja?

Elio: Ovo me natjecanje upoznalo s novim područjem kojim bih se mogao baviti i zbog toga mislim da mi je otvorilo mnogo prilika. Iako nisam imao nikakve konkretne prilike, sada bolje znam kakav posao bih želio imati.

Andrijana: Mislim i da nas je otvorilo još više prema novim iskustvima i izazovima.

 

Što biste poručili studentima koji razmišljaju, ali i onima koji ne razmišljaju, o prijavi na Mozgalo?

Elio: Da se ne prijave, da nam ne stvaraju konkurenciju za ovogodišnje natjecanje. :)

Andrijana: Preporučujem da probaju, tako smo i mi krenuli. Nemaju ništa za izgubiti, a u najmanju će ruku naučiti nešto novo, a i možda otkriti nešto što vole.

Toni: Da se prijave, definitivno. Sigurno će naučiti nešto novo, a i timsko natjecanje je lijepo iskustvo, koje se rijetko, ako uopće, pruža na faksu.

 

Želite li još nešto dodati?

Zahvaljujemo se eSTUDENT timu Mozgalo i partnerima koji su omogućili da se ovo natjecanje održi.

 

Mozgalo je odlična prilika da unaprijediš svoje znanje na području rudarenja podataka i izradi Big data rješenja. Predstavi se potencijalnim poslodavcima, stekni nove vještine i osvoji novčane nagrade, ali prvo prijavi svoj tim između 2. i 13. ožujka na službenoj web stranici Mozgala.