IMG_3343

Završnica četvrtog po redu Elektroboja, održana je u Tehnološkom parku na Zagrebačkom Velesajmu. Pobjednička ekipa je Yankees, koju čine Filip Šklebar i Mateo Milovac, studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Natjecanje se održalo u organizaciji eSTUDENTa, a ove godine prijavilo se 13 ekipa. Samo sedam timova došlo je do finala. Na početku finalnog natjecanja sve prisutne u ime udruge pozdravio je Filip Gracin, potpredsjednik udruge, a voditeljice programa ukratko su upoznale s radom tima. Tema ovogodišnjeg natjecanja su bile gastroelektronika i tehnomoda, a finalisti su morali prezentirati i pokazati svoja konačna rješenja.

IMG_3343

Pobjednička ekipa je Yankees koja je osvojila nagradu u vrijednosti od osam tisuća kuna i predinkubacijski paket u Tehnološkom parku u Zagrebu. Drugo mjesto pripalo je ekipi Pelikani s nagradom od pet tisuća kuna, a treće ekipi Electroboysi s nagradom od tri tisuće kuna.

”Zadovoljni smo s organizacijom i provedbom natjecanja, teme su bile interesantne i moderne. Ja sam tu već duže vrijeme, pa mogu reći da su ove godine bile bolje teme i bolji timovi” rekao je član pobjedničkog tima Filip Šklebar.

Kratko je predstavio i svoje rješenje.

”Mi smo razvili pametni sat, koji na sebi ima razne senzore kojima prati tjelesnu aktivnost. Taj sat po svojim dimenzijama konkurira ostalim riješenima koja postoje i on bi mogao služiti kao fitnes rieker. Pokazuje normalno vrijeme te se spaja na telefon. Razvili smo svoju aplikaciju za prijenos podataka. Svoju smo programsku potporu razvili unutar uređaja.”

Svoje viđenje za budućnost prokomentirao je Mateo Milovac, drugi član pobjedničkog tima.

”Planovi za budućnost su unaprjeđivanje ugrađenih algoritama, poboljšanje dizajna sata i elektronička dorada.”

Također pozvao je i druge da se prijave.

”Svima koji razmišljaju o prijavi poručujemo da se prijave i da se odvaže napraviti nešto svoje. To je pravi način da nauče i da steknu pravo znanje te da osjete na svojoj vlastitoj koži probleme s kojima se susreću inovatori.”

IMG_3285

Voditelj Elektroboj tima, Ivan Varnica, zadovoljan je ovogodišnjem natjecanjem.

”Ovogodišnje natjecanje je iznimno dobro prošlo. Prošle godine na završnicu natjecanja došli su samo natjecatelji i žiri, a danas se gotovo potpuno popunila ova dvorana. Nadam se da ćemo ovaj trend nastaviti i dogodine. Žiri se složio vrlo brzo oko prvog i drugog mjesta dok se za treće malo duže vijećalo.”

IMG_3242

Prof. dr. sc. Igor Krois, profesor na Fakultetu elektronike i računalstva i član stručnog žirija, rekao je da je jedan od glavnih kriterija pri odlučivanju bio da su timovi morali imati svoje vlastito riješenje koje je gotovo.

”Nije nužno da radi 100 posto ono što su zamislili, ali da veći dio toga bude realiziran. Upravo je pobjednički tim za razliku od svih drugih imao najviše područja koja su pokrili, dok su ostali timovi imali manje. Također, važan kriterij bila je i originalnost projekta.”

Svim natjecateljima, a posebno pobjedničkom timu želimo puno uspjeha u razvijanju svog rješenja.

Domagoj Trojanović