ebojj

Završnica šestog po redu Elektroboja, održana je 7. lipnja u poslovnom prostoru HUB385.

U finale ovogodišnjeg Elektroboja plasiralo se šest ekipa od kojih je svaka imala kreativno, originalno i korisno rješenje na temu ekologije i turizma.

Nakon što su voditelji pozdravili natjecatelje i ostale sudionike, predsjednik udruge eSTUDENT, Robi Špoljarić, održao je uvodni govor. Nakon govora, uslijedilo je predstavljanje finalista i njihovih rješenja.

Prva po redu bila je ekipa Iot On Vacation sa svojim 2SmartLock rješenjem. Rješenje je nudilo mogućnost sigurnosnog otključavanja i zaključavanja vrata preko aplikacije koja bi olakšala posao osobi koja iznajmljuje apartman, jednako kao i gostu koji dolazi u njega.

Sljedeća ekipa, Electro Boyz, predstavila je automatiziranu ležaljku za plažu. No, vrlo brzo se ispostavilo da to nije još jedna obična ležaljka. Osim što je samosklopljiva, ona posjeduje i sigurnosni sef, kao i ploču za prikupljanje solarne energije koja omogućava punjenje mobitela i slične aktivnosti. Ležaljka posjeduje i sigurnosni sustav zbog kojeg ju je gotovo nemoguće ukrasti.

Nakon Electro Boyza na red je došla ekipa po imenom Kod Nas u Njemačkoj. Studenti iz ove ekipe su razvili rješenje koje će zasigurno doprinijeti poboljšanju funkcionalnosti ribolova. Rješenje se temeljilo na plovilu koje će umjesto ribolovaca ostavljati hranu na određenim mjestima u vodi kako bi ribolovci privukli ulov. Plovilom Hungry Fish se također može upravljati na aplikaciji za Android i IOS sustave.

Četvrta po redu, ekipa The Botanists predstavila je jedinstvenu instalaciju – The Cocktail Master. Naime, radi se o stroju koji bi olakšao posao konobarima i skratio vrijeme čekanja kupcima. The Cocktail Master je dizajniran kako bi u roku od nekoliko sekundi izradio savršeni koktel, a piće se može naručiti i platiti na aplikaciji.

Predzadnja ekipa, Nema Mukte Ručka, predstavila je ekološko rješenje za provjeravanje čistoće, temperature i tlaka mora i zraka. Osim što je ovo rješenje idealno za stručnjake koji se bave zaštitom čistoće mora, ova “Pametna bova” preko aplikacije turistima šalje izvještaj o današnjoj temperaturi, tlaku, jačini UV zračenja i slično.

Posljednja po redu, ekipa DVD FER predstavila je rješenje FALARM. Naime, radi se o svojevrsnom alarmu koji bi prevenirao namjerne i nenamjerne požare u šumama na Hrvatskim obalama. Alarm bi surađivao s “konkurencijom” na tržištu, odnosno funkcionirao bi s već postavljenim kamerama koje bi počele snimati požarom zahvaćeni teritorij. Ovaj low cost detektor požara bi radio preko solarnih panela, a bez punjenja bi mogao raditi i do mjesec i pol dana. Ovo rješenje bi zasigurno smanjilo brojku požara u Hrvatskoj koja se popela na 300 šumskih požara godišnje.

Nakon prezentacije rješenja i kratke pauze, uslijedilo je proglašenje pobjednika i dodjela nagrada.

Prvo mjesto i 10 000 kuna osvojila je ekipa DVD FER sa svojim FALARM rješenjem. Drugo mjesto i 7 000 kuna osvojila je ekipa The Botanists. Treće mjesto i 5 000 kuna pripalo je ekipi Kod Nas u Njemačkoj. Nagradu za najbolju prezentaciju i 1 000 kuna osvojila je ekipa Electro Boyz.

Pobjednici Marin Parmać i Matija Nestić s nama su podijelili odakle su dobili ideju za svoj FALARM. Jedan od nas dvojice ljetuje u Dalmaciji, a drugi je dalmatinac pa smo se nagledali požara. Inače, imali smo puno ideja, ali je na posljednjoj kavi, prije prijave, pala odluka da spašavamo šume! Iskreno, na početku nismo bili sigurni u što se upuštamo. Više puta smo sami sebi govorili da nećemo komplicirati i da ćemo napraviti tek demonstracijski proizvod, a na kraju smo napravili gotov proizvod koji skoro pa može ići u prodaju.”

Ovim putem želimo se zahvaliti svim sudionicima, partnerima i ostalima koji su sudjelovali u ovogodišnjem Elektroboju.

Magdalena Bušić