IMG_9997

U srijedu, 12. ožujka, održana je druga edukativna radionica Mozgala na temu “Analiza slike”, a predavači su bili predstavnici tvrtke Microblink – Ivan Čapalija i Matija Ilijaš.

Na samom početku, Matija Ilijaš je predstavio tvrtku Microblink koja je tek nedavno oformljena.Naglasio je da im je primarno u fokusu bavljenje i rješavanje određenih problema koje dobiju, a tek onda završni detalji i proizvod To se može rješavati konkretno sa strojnim učenjem i žele biti u trendu s postignućima u znanosti i napraviti svoj doprinos.

Uglavnom se bavimo razvijanjem specijaliziranih artikala. Naš najpoznatiji projekt je mreža koja za Photomath prepoznaje rukom pisane jednadžbe. Specifičnost tog modela je što nema ni jednog dijela koji je napravljen ručno nego se cijeli postupak radi strojno.

Prvi dio predavanja bio je teorijski, na kojemu je govorio Matija Ilijaš o problemu izvlačenja značajki iz slika potrebnih za njihovo grupiranje. Smatra kako su glavni izazovi ovogodišnje teme to što skup podataka nije jednoznačan, ima malo podataka za duboko učenje (problem prenaučenosti mreže) te slike iz skupa su različitih veličina i omjera i zbog  čega je potrebna priprema slika kako se ne bi izgubili bitni podatci.

Ovogodišnja tema je bliska onome čime se mi bavimo, bilo je dosta nejasnoća, a glavni razlog jest što su sve prijašnje bile bitno različite. Naime problem je računalnog vida, a naglasak nije na ”Big Data”, te je jasno definiran problem strojnog učenja. – naglasio je Matija.

U drugom dijelu radionice, govorio je Ivan Čapalija koji se nadovezao na prvi dio s konkretnim primjerima u open source alatu TensorFlow i usput istaknuo zašto je to po njegovom mišljenju najprikladniji alat za rad na ovakvom problemu. Istaknuo je da ima visoku razinu modularnosti, razvijen je od stane Google-a, ima visoko distribuirano izvođenje, te programske definicije arhitekture. Pokazao je prijedloge koraka  u rješavanju ovogodišnjeg zadatka koristeći se nenadziranim učenjem i učenjem prijenosom. Također je demonstrirao neka moguća rješenja.

Priupitali smo neke studente koji su sudjelovali na radionici o njihovom mišljenju:

U toj firmi radim kao student pa znam neke stvari, ali objektivno mislim da su jako detaljno i jasno objasnili za širu publiku kako pristupiti rješavanju zadatka. Moj tim je krenuo s rješavanjem zadatka, čak smo i neke slične metode pokušali primijeniti, ali na nešto lošijoj mreži nego što je predavač predložio pa nismo dobili tako dobre rezultate, no mislim da će na kraju sve biti uredu. Radionica nam je pomogla te dala još više ideja što i kako mogli napraviti – izjavio je Paolo Čerić, student FER-a.

Bilo je dosta korisnih stvari, neki konkretni primjeri kako se to radi u praksi. Nažalost nisam bio na prvoj radionici. Započeo sam rad na projektu, momentalno smo u fazi priprema uređivanja slika, a sad ulazimo u fazu traženja značajke koja je najbitnija. Zadatak je dosta dobro napravljen, u skladu je s našim očekivanjima, težina je optimalna, svi maju iste uvijete, tako da bit će zanimljivo – rekao je, također student FER-a, Marko Skorin.

Ovo je bila druga u nizu Mozgalovih radionica. Uskoro nas očekuje i treća, a sve dodatne informacije možeš saznati putem naše web stranice i Facebook-a.

Vidimo se na sljedećoj radionici!

Domagoj Trojanović