iStock_000020672036Medium2sml2

Vjerojatno ste do sad čuli sve pozitivne komentare na račun studentskih razmjena; iskustvo koji te promijeni zauvijek, najbolji dio života, donosi poznanstva, ogromna je investicija u sebe i tako u nedogled. Svejedno, imaš još uvijek neke sumnje. Bez brige, nisi jedini, i zapravo, puno više je onih koji preispituju je li to odluka koju žele donijeti. Postoje osobe koje su veliki avanturisti i ekstroverti, pa ipak, mjesec dana prije samog odlaska, strah se nekako uvuče u moždane stanice i kreira mnoge situacije potencijalno opasne za život. Pitanja kao što su: što ako me netko otme (jer, ipak, svi smo gledali Taken, a svi znamo da naš tata nije Liam Neeson) ili što ako netko ukrade sve što imam (jer svatko ima onog “poznanika koji zna nekoga” koji je putovao i netko mu je ukrao novac, sve dokumente, sve što ima, skoro i njega samoga) predstavljaju strah od situacija za koje se možemo složiti da se događaju gotovo nikad. Međutim, s vremenom shvatimo da postoje one stvarne situacije čija je vjerojatnost puno veća.

Što spakirati?

Pakiranje nikad nije jednostavno, bilo da se radi o trodnevnom izletu ili dvotjednom odmoru. Međutim, odlazak na studentsku razmjenu podrazumijeva pakiranje za puno duži period. U procesu shvatiš da postoje one stvari koje ti uistinu trebaju i one koje želiš ponijeti jer će ti nedostajati. Najbolje je krenuti pakirati se tjedan dana ranije i sustavno isplanirati i analizirati unaprijed koliko i što ćeš ponijeti. Međutim, uvijek postoje oni koji sve rade u zadnji tren pa ubacuju u kofer sve što stignu. Evidentno je da je prva opcija odgovornija, ali koju god opciju izabereš bitno je napraviti listu onih stvari koje ti uistinu trebaju jer se sve ostalo može nadomjestiti. Ponekad, čak i kad znaš da si sve spakirao, jednostavno ne prestaje osjećaj kao da si nešto zaboravio. U tom slučaju provjera stvari sa “liste prioriteta” (poput dokumenata, mobitela, punjača, slušalica, tvoje najdraže knjige, onog kaputa kojeg stvarno voliš nositi…) puno pomaže.

10-Common-Travel-Mistakes-You-Can-Avoid

Ali, ja ne mogu spakirati u kofer svoje prijatelje, obitelj, mačku i psa?!

Ponekad je odluka o odlasku na studentsku razmjenu teška upravo zato što moraš ostaviti iza sebe osobe do kojih ti je najviše stalo. Međutim, s dolaskom u novi grad shvatiš da ti i ne nedostaju koliko si mislio da hoće. Tu i tamo će vas, dok “Skypate” ili se dopisujete “stegnuti oko srca” jer se u njihovom životu događaju neke promjene i vi ne možete biti dio njih zbog udaljenosti i drugačijih rasporeda. S druge strane, upravo iz ovakvog iskustva će isplivati one osobe koje su spremne učiniti bilo što (pa barem i ustati se u tri ujutro) da ostanu u kontaktu s vama i tad ćete znati tko su vaši pravi prijatelji – što ne ubije vaše prijateljstvo, ojača ga.

Financijska (ne)odgovornost

Za neke studente prvi susret s financijskom odgovornošću bio je onog dana kad su morali odseliti u Zagreb ili neki drugi sveučilišni grad, useliti u dom ili stan, kako bi započeli svoj studij. Takve osobe već imaju iskustva. Ili možda nemaju? Što s ostatkom koji je iz istog grada u kojem i studira? Neke studentske razmjene, kao npr. ERASMUS+, na početku razmjene uplate veći dio predviđene stipendije i u toj se situaciji čini kao da imate mnogo opcija; možete putovati, jesti, provoditi se, kupovati i ono što vam ne treba. Ipak, u podsvijesti znate da je taj novac namijenjen preživljavanju u drugoj zemlji i da se on brzo topi. S novcem treba oprezno, ali ne treba biti prestrog prema sebi; sve je to dio iskustva studentske razmjene nakon kojeg si puno odgovorniji.

CN63QSUO8C

Jezična ograničenja

Još jedan od velikih strahova s kojim se studenti nose je manjak pouzdanja u vlastite vještine pričanja stranog jezika. To se s razlogom čini zastrašujuće, ali treba imati na umu da većina studenata na razmjeni nisu profesionalci u pričanju stranih jezika. Osnovna razina poznavanja jezika je dovoljna za sporazumijevanje i kreiranje lijepih i dugoročnih prijateljstava. Osim toga, jedan od ciljeva studentske razmjene i je usavršavanje stranog jezika.

Akademski život

Zar nije studentska razmjena sinonim za mnogobrojne studentske zabave i zanimljiva iskustva? Nećemo vas obmanjivati – je. Međutim, treba imati na umu da ste na studentsku razmjenu došli prvenstveno da bi nešto naučili. Mnogima je to s razlogom izvor straha; ipak se radi o slušanju novih predmeta na stranom jeziku kod profesora kojeg ne znate. Ali, ako upitate one koji su prije vas bili na studentskoj razmjeni reći će vam da nema potrebe za brigom i da to uistinu nije toliko zahtjevno koliko se čini. Bitno je ostati odgovoran, raditi zadatke revno i dnevno, učiti i neće biti nikakvih problema. Na kraju ćete se moći pohvaliti da ste iskusili drugačiji način učenja s drugačijeg sveučilišta nego što je vaše i moći ćete učiniti potrebne promjene na domaćem sveučilištu u cilju da studentsko iskustvo učinite boljim.

Što sad?

Nakon brige oko toliko sitnica, dva tjedna po dolasku na strano sveučilište nećete moći zamisliti da ćete se jednog dana morati vratiti doma. Vraćanje u onu staru rutinu će se činiti zastrašujuće i znat ćete da će prilagodba biti duga i teška. Studentska razmjena je prekrasno iskustvo koje ćete pamtiti čitav život. Svaki problem će vas učiniti jačima, neovisnijima i odgovornijima. Ohrabrit će vas za nove avanture i nova putovanja. Nemojte se iznenaditi ako i prije nego se vratite doma počnete planirati neke druge, nove pustolovine.

spreedly-for-travel-238408bd8463e6f28f25976cc3dcef5e

Marija Jurić