photo-1548104210-6d130801c54a

Svakom od nas se dogodilo da u jednom trenutku moramo odraditi neku aktivnost, posao ili obavezu koju smo do sada uspješno izbjegavali. Bio to seminar, blog, diplomski, uspješno organiziranje izlaska s društvom ili pak spremanje robe koja ti se nagomilava na stolici već tjedan dana. Prije ili kasnije, dogodit će se da će ta neka aktivnost postati neizbježna, a prema Murphyjevom zakonu, postat će neizbježna u najgorem mogućem trenu i to onda kad ćeš imati najmanje vremena. Stoga ti donosimo nekoliko savjeta kako učinkovito napraviti stvari koje želiš izbjeći.

1. Sreži problem u korijenu

Najbolji mogući pristup toj omiljenoj aktivnosti jest da ideš head-on. Svi se suočavamo s aktivnostima koje ne želimo raditi. Dosta često se dogodi da nemamo izbora pa nekako pregrizemo, ali što kada imamo izbora? Odugovlačiti, preskočiti? Nope. Ovakve stvari te grade kao osobu. Ako želiš rezultate, morat ćeš često raditi stvari koje ne voliš. Što prije kreneš, prije ćeš je se riješiti i nastaviti dalje sa svojim životom. Kratkoročno gledano, bit ćeš mrzovoljan tih nekoliko sati ili dana, ali dugoročno, nećeš se ni sjećati da si se uopće bavio time.

2. Raspodjeli obavezu na više manjih aktivnosti

Često se dogodi da je upravo ta aktivnost koju ne voliš dio tvoje svakodnevice. Što sada? Raspodijeli ju. Ne moraš svaki trenutak dana posvetiti toj poslastici. Pronađi određeni dio dana koji će biti rezerviran samo za nju, ali tada se toga i drži te odradi što trebaš. photo-1539627831859-a911cf04d3cd 3. Pronađi pozitivnu stranu u obavljanju te aktivnosti

Jedan od načina na koji možeš zaobići odgađanje jest da se usredotočiš na prednosti koje ćeš dobiti rješavanjem te aktivnosti. Primjerice, nitko ne voli raditi kućanske poslove, ali čista soba će te opustiti. A onaj stolac s odjećom? Nakon što spremiš robu, nećeš više morati sjediti na podu! Hooray! Postavi si cilj koji će te usrećiti i obavljanje tog zadatka neće ti se činiti kao nemoguća misija.  

4. Ne slušaj sam sebe

Prilikom obavljanja aktivnosti koja ti se stvarno ne da raditi, lako se dogodi da misli odlutaju. Uza sve to, sve u tvojoj okolini postaje zanimljivije. Čak i ona mrlja na zidu. U takvim situacijama je potrebno malo samokontrole. Prilikom obavljanja aktivnosti javljaju se svakakvi osjećaji i misli. Zašto radim to što radim? Ima li smisla? Nije pitanje želiš li ili ne, već moraš. Ako dopustiš sebi da negativne misli upravljaju tobom, dogodit će se to da ćeš sam sebi poremetiti dobro složen plan. photo-1527106670449-cf7c7e31af4e 5.Nagradi se

Nema ničeg lošeg u tome da se počastiš nakon uspješno obavljene aktivnosti. Samo je na tebi izbor čime ćeš se nagraditi. A i stvari se lakše obavljaju kad znaš da slijedi nagrada.

Vinko Rajič