valentines-day-3933986_960_720

Svi znamo legendu o svetom Valentinu koji je izgubio glavu jer je ignorirao carsku zapovijed i vjenčao zaljubljene parove. Od tada se Valentinovo slavi na razne načine i uz razne poklone, a mnoge države imaju svoje običaje vezane uz Dan zaljubljenih. Neki su čudni, neki su sladunjavi, neki su pomalo okrutni, a neki traju čak i tjedan dana. Ovo je deset najzanimljivijih:

1. Argentina
Vruća Argentina i njeni stanovnici ne samo da slave vruće Valentinovo, već posvete cijeli tjedan ljubavi. Točnije, prvi tjedan u srpnju slave Sweetness week kada razmjenjuju poljupce za slatkiše. Tradicija Sweetness Weeka započela je 1989. godine kao reklamna kampanja sa sloganom slatkiš za poljubac. Kampanja je bila toliko uspješna da se razmjena slatkiša za poljupce zadržala do danas.

Argentina

2. Bugarska
Na Valentinovo Bugari također slave dan svetog Trifona Zarezana, poznatijeg kao dan vinara. O njemu postoji nekoliko legendi, no najistaknutija je ona u kojoj Tristan sam sebi slučajno odreže nos i time dobiva nadimak “Zarezan”. U stvarnom životu, sveti Trifon je umro kao mučenik tijekom rimskog progona nad kršćanima, ali ljudi nisu željeli povezivati njegovo ime s tugom i boli pa su ga okrunili vinom i radošću. U skladu s time parovi slave Valentinovo uz čašu, dvije najfinijeg domaćeg vina dok samci Dan svetog Trifona slave s prijateljima. U svakom slučaju, 14. veljače Bugarska je okupana alkoholom.

Bugarska

3. Češka
Valentinovo je do 1989. godine za Čehe bio nepoznat pojam. U današnje vrijeme većina smatra kako se previše komercijaliziralo i zbog toga ga čak odbijaju slaviti. Poseban dan za njih je 1. svibanj. Osim što obilježavaju Praznik rada, smatraju da proljeće simbolizira život i ljubav pa su u skladu s time taj dan posvetili upravo tome. Mnogi parovi tada odlaze do kipa Karela Hyneka Mache, pjesnika ljubavnika, kako ga oni nazivaju. Također, romantični Česi poljupcem ispod trešnjinog cvijeta prizivaju dobro zdravlje i sreću u ljubavi u ostatku godine.

Češka

4. Japan
Japancima jedan dan ljubavi nije bio dosta, stoga su dodali još jedan, poznat kao Bijeli dan. Pa tako na Valentinovo žena muškarcima daruje čokolade, giri choko onima prema kojima ne gaji romantične osjećaje i honmei choko muškarcu do kojeg joj je stvarno stalo. Na Bijeli dan, koji se obilježava 14. ožujka, muškarci vraćaju uslugu i daruju žene.

Japan

5. Južna Koreja
Poput Japana, u Južnoj Koreji dva dana slave ljubav, no jedan dan su izdvojili za samce. Točnije, osobama koje niti na Valentinovo, niti na Bijeli dan nisu dobile poklon ni od koga. Taj dan obilježava se 14. travnja i svi samci nose crnu odjeću, jedu crnu hranu (rezance prekrivene pastom od crnog graha) te suosjećaju s drugima poput njih.

Južna Koreja

6. Rumunjska
Dragobete, dan koji Rumunji slave 24. veljače zapravo ujedinjuje Valentinovo i Dan proljeća. Tada djevojčice i dječaci odlaze u šumu, beru cvijeće i umivaju se u snijegu kako bi prizvali zdravlje i sreću.

Rumunjska

7. Južna Afrika
Prema antičkom rimskom festivalu Lupercalia, mlade žene šiju ime svoje simpatije na rukav kako bi svi mogli vidjeti. Lupercalia je zapravo bila krvavo, nasilno i seksualno napučeno slavlje preplavljeno žrtvovanjem životinja i nasumičnim odabirom ljubavnih partnera u nadi da će time odbiti zle duhove i neplodnost. U međuvremenu su taj običaj pripitomili i uobličili u skladu s romantikom i značenjem Valentinova.

Južna Afrika

8. Kina
Kineski festival ljubavi poznat kao Qixi, slavi se sedmog dana sedmog mjeseca u kineskom kalendaru. Nastao je prema tragičnoj legendi o ljubavi između kauboja Niu Lang i vile Zhi Nu. Zbog toga što je on bio čovjek, a ona nadnaravno biće bili su prisiljeni odvojiti se, a samo jednom godišnje smjeli su se ponovno ujediniti. Na taj dan, uobičajeno je da djevojke mole Zhi Nu za spretnost, što je izraženo na različite načine tijekom festivala. Primjerice uvlačenjem konca u iglu pod mjesečinom ili izrezivanjem voća u oblike cvijeća, životinja i neobičnih ptica.

Kina

9. Brazil
Dan ljubavnika, poznatiji kao Dia dos Namorados, slavi se 12. lipnja kao doček dana svetog Antonija, zaštitnika braka, a posvećen je isključivo parovima. Glavni razlog zašto se tradicionalni Dan zaljubljenih ne slavi u Brazilu je taj što obično pada tijekom karnevalskog tjedna, što je jedan od najvećih događaja u zemlji. Tada dolaze brojni turisti željni zabave i bijega od Valentinova.

Brazil

10.  Wales
Na dan svete Dwynwen, 25. siječnja, parovi si međusobno poklanjaju drvene žlice, poznatije kao ljubavne žlice. Tradicionalno, muškarci su rezbarili žlice od drva i poklanjali ih ženi koju vole. Drvene žlice također se mogu pokloniti obitelji i prijateljima za posebne događaje poput rođenja, krštenja, vjenčanja, godišnjica i ulaska u mirovinu, a mogu se ukrasiti raznim simbolima od kojih svaki ima drugačije značenje (zvono – vjenčanje, čvor – zauvijek zajedno, zmaj – zaštita i sl).

Wales

Sami, u paru ili s prijateljima, Valentinovo se može proslaviti na razne načine i uvijek može biti zabavno i posebno.

Doris Miloščić