WebCover

Feat. STARTER priručnik

Prijavljuješ se za posao, Career Speed Dating, Business Matchmaker, u eSTUDENT udrugu ili si jednostavno na mail dobio od STARTERa neku odličnu ponudu za posao ili praksu kojoj jednostavno ne možeš reći ne? Tvoj idući korak je pisanje tvog životopisa koji predstavlja tvoj oglas na tržištu rada i jako je važno istaknuti se u masi drugih jednoličnih životopisa. U tome ti može pomoći STARTER koji, osim pri pronalasku posla, pomaže pri usavršavanju tvog životopisa; zaprima ga na starter@estudent.hr, a zatim ga iskusni tim pregleda i pošalje natrag sa savjetima kako ga poboljšati. Uz to, STARTER svake godine objavljuje priručnik u kojem možeš pronaći razne korisne savjete vezane uz početak tvojeg karijernog puta, a djelić njega možeš pročitati u idućih par odlomaka. 

Sedam ključnih dijelova životopisa

Dobar životopis je ključ koji otvara vrata k svakoj poziciji, pa je zato bitno da on ima najbolju moguću strukturu, da bude sistematičan, informativan i jasan. A što to sadrži dobar životopis? Prema STARTER priručniku to je;

  • Sažetak u kojem privlačiš pažnju onoga tko čita navodeći područje u kojem želiš graditi profesionalnu karijeru te svoje osobine
  • Ažurirane osobne podatke
  • Podatke o formalnoj edukaciji i dodatnim edukacijama naglašavajući one relevantne za prijavljenu poziciju
  • Radno iskustvo i kratak opis zaduženja
  • Poznavanje stranih jezika i računalnih aplikacija
  • Aktivnosti, nagrade i priznanja te sudjelovanja na studentskim događajima koji ističu interes za područjem vezanim uz traženu poziciju
  • Mogući izvor preporuka za koje znaš da su spremni dati objektivan osvrt na vašu suradnju

STARTERov tim navodi i osobine kvalitetnog životopisa, a to su; urednost, preglednost i gramatička ispravnost, pdf format, maksimalno dvije strane teksta s tabličnim prikazom ažuriranih informacija i informacijama o edukaciji i radnom iskustvu koje se navode obrnutim kronološkim redom. Kako bi tvoj životopis bio uvjerljiviji bitno je i uz svaki podatak navesti i točan period (mjesec i godinu) u kojim ste se time bavili. Na kraju, svaki životopis treba prilagoditi potencijalnom poslodavcu i poziciji koja se nudi. 

DSC_5892

Tips and tricks 

Neki od savjeta koje je nužno izdvojiti iz STARTERovog priručnika jesu: korištenje gramatičkih i pravopisnih pravila izbjegavajući kolokvijalne izraze, korištenje natuknica ili tabličnih formata te prilagođavanje svog životopisa i molbe organizacijskoj kulturi i vrijednostima poslodavca.

STARTER navodi i predrasude prilikom pisanja životopisa, a neke od njih su da tvoj životopis treba biti drugačiji od drugih, da od viška (informacija) glava ne boli ili da je najbolje napisati CV u par rečenica.

Dobar životopis osigurava dobar prvi dojam

Možda imaš sve potrebne vještine i sposobnosti kako bi zasjao na nekoj poziciji, ali kako uvjeriti poslodavca da zaposli baš tebe? Vaš prvi susret je najčešće upravo tvoj životopis, pa se potrudi da ostvariš dobar prvi dojam jer ne samo da ti može osigurati sigurno mjesto u idućem krugu selekcijskog procesa, već može i pozitivno utjecati na opću percepciju tebe kao savjesnog i marljivog studenta. 

Izlazak na tržište rada za studente je velika enigma i neizvjesnost koja predstavlja, što se više približavamo kraju studija, sve veći izvor stresa. STARTER zato, u namjeri da ti pomogne zakoračiti u profesionalni svijet, organizira svake godine projekte kao što su Business Matchmaker, Career Speed Dating i Izlet na buduće radno mjesto omogućavajući ti direktnu poveznicu s željenim poslodavcem. Uz to, nepresušno je vrelo poslova i praksi za studente koji se prijave na STARTER sustav. Jednostavnom prijavom na linku postaješ dio sustava koji ti ažurno šalje ponude za posao prema tvojim preferencijama putem maila. Prijavi se i ti i pusti da posao pronađe tebe.

Marija Jurić