IMG_0844

Na Županijskom sudu u Zagrebu, održana je završnica petog po redu studentskoga natjecanja za pravnike Moot Court Croatia. Pobjednička ekipa je 505 koju su činili Angela Jurković, Matija Brkić, Toni Jermaniš i Toni Knežević.

Natjecanje se održalo u organizaciji eSTUDENTa, a ove godine okupilo je 23 ekipe studenata s Pravnih fakulteta iz Zagreba, Rijeke i Splita.

Natjecanje se sastoji od dva dijela: pisanja podnesaka i usmenih ročišta. Do usmenoga dijela natjecanja, uz potporu svojih mentora, došlo je 16 ekipa koje su bile uspješne u pisanju podnesaka.

Svečano otvorenje usmenoga dijela natjecanja održano je 5. svibnja 2017. na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu. Natjecatelji su kroz ždrijeb saznali suparnike s kojima će se natjecati na ročištima prvog dana. Usmena ročišta koja su podijeljena u dva dijela održala su se u subotu i nedjelju 6. i 7. svibnja. 2017. godine.

Na usmenom djelu natjecanja studenti imaju priliku pred sudačkim tijelom pokazati umijeće pravne argumentacije, logičkoga zaključivanja i retoričkih sposobnosti, a njihov uspjeh uvelike ovisi o radu i trudu koji su uložili tijekom priprema. Prvog dana usmenih ročišta u prostorijama Općinskoga kaznenoga suda u Zagrebu svaka od ekipa sudjelovala je u dvije uloge: jednom u ulozi tužitelja, a drugi put u ulozi tuženika. Četiri tima s najboljim rezultatima prošla su u poluzavršnicu i završnicu natjecanja.

Pobjednički tim dobio je priliku sudjelovati na Dubrovnik Summer School kao i ljetnu praksu u  trajanju od tri tjedna u jednom od partnerskih odvjetničkih ureda. Drugoplasiranoj ekipi omogućena je 40-satna Osnovna obuka za izmiritelje u Hrvatskoj udruzi za mirenje (HUM).

IMG_0837

Za najbolji podnesak proglašena je ekipa 137 koju su činili Mirna Šmit, Ivana Mrzljak i Petar Kovačević, a za najboljeg govornika proglašen je Matija Brkić, član pobjedničkog tima, koji je naglasio svoje zadovoljstvo natjecanjem.

“Mi smo jako zadovoljni, mislim da ovakva natjecanja jedina cijene trud i rad koja se događaju na fakultetu i da ovo često prođe nezamijećen u samom kurikulumu, ali ovako doista svi studenti imaju mogućnost doći do izražaja i pokazati što znaju i što mogu. Prema tome jako sam zadovoljan ovim natjecanjem i organizacijom.”

IMG_0749

 

Za kraj, prof. dr. sc. Hrvoje Sikirić, predstavnik katedre za međunarodno privatno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu koja je osmislila ovogodišnji slučaj, pozvao je studente da se i sljedeće godine prijave na ovo natjecanje.

“Pozivam sve studente da se sljedeće godine uključe u ovo natjecanje i uvjeravam ih da ni na koji način neće zažaliti. Da će u ovo relativno kratko vrijeme koliko natjecanje traje itekako spoznati sebe i da će nakon završetka natjecanja osjetiti porast samopouzdanja i koliko u njima leži rezerve u znanju, radu i kreativnosti.”

Nakon proglašenja pobjednika druženje je nastavljeno u Muzeju za umjetnost i obrt, gdje su organizatori i natjecatelji, ali i svi ostali gosti ostali na zabavi do dugo u noć.

 

Domagoj Trojanović i Matija Grebenić