IMG_1499 (2)

Na Matematičkom odjelu zagrebačkog PMF-a, u ponedjeljak 8. svibnja, Stjepan Livačić i Ana Gazivoda govorili su o vizualizaciji i prezentacijskim vještinama. Tridesetak posjetitelja treće radionice Mozgala slušali su o tome kako prilagoditi prezentaciju publici, u kojoj mjeri govor tijela utječe na ukupan dojam i kvalitetu prezentiranja te kako utjecati na tremu. Isto tako, govorilo se i o načinima vizualizacije i prikaza informacija kako bi rješenja vezana uz ovo studentsko natjecanje u konačnici bila prikazana na što razumljiviji i intuitivniji način.

Vizualizacija je važna jer smo svi mi vizualni tipovi, puno više nego što čitamo i pratimo tekst. Vizualizacijom zapravo pomažemo ljudima, kojima prezentiramo svoja rješenja, jednostavnije shvaćanje rezultata. Važno je da ona bude jasna, konzistentna, da priča priču i da znamo u kojem je kontekstu. Dakle, kad prvi puta nekom damo našu vizualizaciju da odmah iz nje može iščitati, po nekim bilješkama, šta ona govori i da ona kroz cijeli izvještaj bude ista – da na primjer žuta boja uvijek predstavlja banane, da se ona ne mijenja kroz izvještaj. Ova radionica je jako bitna, jer natjecatelji predaju svakakva rješenja, a upravo ova radionica može olakšati i njima i onima kojima prezentiraju svoja rješenja. – rekao je Stjepan Livačić, zaposlenik tvrtke Adacta.

IMG_1554 (2)

Ana Gazivoda smatra da tri najvažnije stvari za dobru prezentaciju su njena jasnoća, da je napravljena kvalitetna priprema i da je ona kvalitetno iskomunicirana publici.

Strah od javnog nastupa je izrazito čest kod ljudi. Ima ga čak 75% osoba. On se baš i ne može pobijediti, ali se sigurno može umanjiti. Važno je da se osoba dobro pripremi za prezentaciju, da prije prezentacije isplanira što će sve reći, da to uvježba i da pita svoju obitelj/ prijatelje za povratnu informaciju. Ne bih se složila da su studenti tehničkih fakulteta manje uspješni u izvođenju prezentacija. To ne ovisi o izboru fakultetu, mislim da je tu važnije na koji način osoba razmišlja i na koji način se usmjerava na informaciju. Međutim, mislim da je vještina prezentiranja nešto što je danas esencijalno i u svakodnevnoj komunikaciji. Bez obzira na fakultet, svaka osoba treba raditi na svojim prezentacijskim vještinama. – istaknula je Ana Gazivoda, predstavnica tvrtke Infobip.     

Posljednja radionica ovogodišnjeg Mozgala održat će se već u petak, 12. svibnja 2017., na zagrebačkom FER-u, a više doznajte na Mozgalo Facebook.

Marin Adrić